Trump uppges vilja benåda sig själv

USA:s president Donald Trump ska ända sedan valet i november ha resonerat med medarbetare om han kan benåda sig själv, rapporterar The New York Times.
Publicerad 7 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
USA:s president Donald Trump på väg ut från Ovala rummet i Vita huset. Bilden är från den 4 januari 2021.
USA:s president Donald Trump på väg ut från Ovala rummet i Vita huset. Bilden är från den 4 januari 2021.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Enligt tidningens två källor, som framträder anonymt, men som uppges ha insyn i frågan ska Trump ha sagt till sina medarbetare att han överväger att benåda sig själv och han har frågat vilka lagliga och politiska konsekvenser det skulle få för honom.

Enligt tidningen är det oklart om presidenten har tagit upp ämnet efter att hans anhängare stormade kongressbyggnaden Kapitolium i onsdags.

Donald Trump har benådat flera politiska meningsfränder och vänner och 2018 skrev han på Twitter att "det är min absoluta rättighet att BENÅDA mig själv".

När Trumps ämbetstid är över den 20 januari väntar eventuellt rättsmål mot honom som inte skulle omfattas av en federal benådning. Det gäller exempelvis en brottsutredning som distriktsåklagaren på Manhattan i New York arbetar med och som bland annat rör bank-, skatte- och försäkringsbedrägeri samt förfalskning av affärsdokument.

Från jurister som är experter på författningsfrågor finns inga entydiga svar på om det är möjligt för en president att benåda sig själv – det har aldrig prövats förr.

– När människor frågor mig om en president kan benåda sig själv ger jag dem alltid samma svar: Tja, han kan väl försöka, säger Brian Kalt, professor i författningsrätt vid Michigan State University.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.