Annons

Tonga i radioskugga under stort askmoln

Vulkanutbrottet under havet i Tonga har utlöst chockvågor i atmosfären som nått halvvägs runt jordklotet.
Önationen Tonga har tappat kontakt med omvärlden under ett stort askmoln, så skadorna är ännu svårbedömda.
Tonga • Publicerad 16 januari 2022
Bilder från den japanska vädersatelliten Himawari-8, som visar hur vulkanutbrottet reser sig ur havet.
Bilder från den japanska vädersatelliten Himawari-8, som visar hur vulkanutbrottet reser sig ur havet.Foto: NICT/AP/TT
En satellitbild visar hur rök stiger från den grunda vulkanön den 7 januari.
En satellitbild visar hur rök stiger från den grunda vulkanön den 7 januari.Foto: Planet Labs PBC via AP/TT
En parkeringsplats i Santa Cruz, Kalifornien, som översvämmats av tsunamidyningarna efter vulkanutbrottet.
En parkeringsplats i Santa Cruz, Kalifornien, som översvämmats av tsunamidyningarna efter vulkanutbrottet.Foto: Shmuel Thaler/The Santa Cruz Sentinel/AP/TT

Vulkanen Hunga i öriket Tonga har haft utbrott i flera veckor, men aktiviteten ökade explosivt under natten till lördag svensk tid. Bilder från vädersatelliter visar hur ett gigantiskt svampmoln bubblar upp ur havet.

Amatörfilmer visar hur flodvågor från utbrottet sveper in och orsakar förödelse i strandområden i Tonga. Men det mesta av telekommunikationerna ligger nere, så läget i önationen går inte att överblicka.

Stenblock kastades upp

Annons

– Tsunamin har drabbat vattenlinjen hårt på (huvudstaden) Nuku'alofas norra sida, där båtar och klippblock kastats upp på land, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

– Staden är täckt av ett tjockt lager vulkanaska, men i övrigt är läget lugnt.

Hon betonar att det ännu inte kommit några rapporter om döda eller skadade människor, men att behovet av dricksvatten snabbt blir akut.

Nya Zeeland står i beredskap att skicka flygplan så fort askmolnet har lagt sig tillräckligt för att det ska vara möjligt. Australien har erbjudit sig att skicka ett övervakningsflyg när det går. Även USA och Världshälsoorganisationen har utlovat stöd.

Magma och vatten

Tonga ligger vid den så kallade Eldringen, en ring av vulkanisk aktivitet som går ungefär runt Stilla havet. Tsunamier har svallat upp på kuster från Japan till USA, med översvämningar i bland annat Kalifornien.

– Den här typen av rejäla utbrott, där det vad jag förstår har kommit upp stora mängder aska, är ovanligare, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, som betonar att man ännu inte vet så mycket om skeendet.

– Det kan vara så att det blev ett vulkanutbrott, det kom upp relativt stora mängder magma och sedan har vulkanen förmodligen spruckit och vattnet trängt in, säger han.

Vulkanen ligger delvis under vatten, i en liten vulkanisk öformation. Frågan är hur mycket av utbrottet som har skett ovan havsytan, enligt Lund. Han misstänker att vulkanen kan ha spruckit och tagit in stora vattenmängder, vilket skulle förklara det stora askmolnet.

"Himlen exploderade"

Utbrottet var så starkt att tydliga tryckförändringar i atmosfären noterades. Vädermyndigheter i Australien och Nya Zeeland har publicerat kurvor som visar hur hela atmosfären bokstavligen skakade runt världens största hav i ungefär en timme.

Tryckförändringar har också observerats bland annat vid en väderstation i Skottland och vid flygplatser på Cypern.

Annons

Vittnen har lagt ut filmer på sociala medier där det först mullrar ett tag, som ett åskoväder, och sedan kommer en öronbedövande knall.

Darryl Mason på Australiens ostkust skriver på Twitter att han först trodde det var ett vanligt oväder: "Väldigt konstigt muller längs mellersta kusten i några timmar, med en jättelik 'åskknall', det lät som om delar av himlen exploderade".

– Ljudet fortplantar sig högt upp i atmosfären i flera varv, så det är inte så märkligt i sig, men det måste ha varit en rejäl smäll. Och det talar ju om att det måste ha varit en häftig smäll, att mötet mellan vattnet och vulkanen har varit häftigt då den här explosionen skedde, säger Björn Lund.

Fortsatt aktivitet

Seismologen jämför nytagna satellitbilder av vulkanen med bilder som togs för en dryg vecka sedan och noterar att stora delar av den "verkar ha gått i luften".

Satellitbilder från november visar att ön växte fram till utbrottet. Den har därmed sannolikt varit aktiv under de senaste månaderna och lär fortsätta vara det ytterligare en tid.

– Men man behöver kanske inte oroa sig för tsunamier och det borde inte behöva bli en så kraftig askbildning även om utbrottet fortsätter, säger Lund.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons