Turkisk journalist får egendom beslagtagen

Publicerad 8 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Can Dündar, tidigare chefredaktör för den oppositionella turkiska tidningen Cumhuriyet. Arkivbild.
Can Dündar, tidigare chefredaktör för den oppositionella turkiska tidningen Cumhuriyet. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

En turkisk domstol har beslutat att egendom som tillhör journalisten Can Dündar ska beslagtas samt att hans bankkonton ska frysas.

Den tidigare chefredaktören för den oppositionella tidningen Cumhuriyet dömdes 2016 till ett flerårigt fängelsestraff för spioneri efter ett reportage om turkisk vapensmuggling till väpnade grupper i grannlandet Syrien. Han flydde till Tyskland, där han nu lever i exil.

Turkiet utfärdade en arresteringsorder för Dündar 2018 och begärde att han ska utlämnas från Tyskland. En begäran som inte hörsammats.

Människorättsorganisationer har anklagat Turkiet för att underminera pressfriheten genom gripanden av journalister och nedstängningar av redaktioner. Landet hamnar på plats 154 av 180 länder på organisationen Reportrar utan gränsers lista över pressfrihet i världen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.