Tusentals coronatrotsare gripna i Marocko

Publicerad 13 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Resenärer håller avstånd till varandra medan de väntar på bussen i Marockos huvudstad Rabat.
Resenärer håller avstånd till varandra medan de väntar på bussen i Marockos huvudstad Rabat.Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Över 4 300 människor har gripits i helgen i Marocko för att ha brutit mot de restriktioner som syftar till att bromsa coronautbrottet, enligt officiell statistik. Mer än hälften av de gripna ska ha satts i häkte.

Sedan i mitten av mars har myndigheterna gripit 28 701 personer runt om i landet varav 15 545 ställts inför domstol efter att ha frihetsberövats, enligt polismyndigheten DGSN.

Personer som bryter mot restriktionerna riskerar fängelse i upp till tre månader eller böter på upp till 1 300 dirham, motsvarande 1 260 kronor – eller både och.

Sedan den 19 mars råder utegångsförbud med undantag för de som har tillstånd att ta sig till jobbet. I förra veckan infördes krav på att bära munskydd i offentligheten.

Nedstängningen har försatt miljontals människor i en mycket svår ekonomisk situation då många arbetar i den informella sektorn och inte omfattas av något socialt skyddsnät.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.