Annons

Tysk S-topp: Östeuropa inte rysk inflytandesfär

Den tyska socialdemokraterna (SPD) får kritik för en alltför Rysslandsvänlig hållning.
Men inom partiet höjs allt starkare röster för en kursomläggning.
Tyskland • Publicerad 4 februari 2022
Michael Roth (SPD), ordförande i tyska förbundsdagens utrikesutskott. Bilden är från 2020.
Michael Roth (SPD), ordförande i tyska förbundsdagens utrikesutskott. Bilden är från 2020.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Sedan Sovjetunionens kollaps har läget i Europa förändrats i grunden. Det måste återspeglas i Tysklands och EU:s politik gentemot Ryssland, tycker Michael Roth, socialdemokratisk ordförande i förbundsdagens utrikesutskott.

Han vill nu se vad han kallar "en ny europeisk Ostpolitik", syftande på den västtyske förbundskanslern Willy Brandts strategi för avspänning och närmande till östblocket. Roth vänder sig mot de mer Rysslandsvänliga åsikter som har präglat partiet historiskt, och som än i dag får genomslag.

Annons

– I försöken att utveckla relationerna till Ryssland måste inte minst vi i Tyskland även ta våra central- och östeuropeiska partners säkerhetsintressen på allvar. Länder som Polen och de baltiska staterna, som känner sig konkret hotade av Ryssland, säger han till TT.

"Högt ansedd" strategi

Roth lyfter fram att Brandts Ostpolitik är "högt ansedd" i Tyskland och att många ser den som ett av skälen till att Tyskland och även Europa kunde återförenas.

– Men före Berlinmurens fall och kommunismens sammanbrott fanns det två block i världen, och på den tiden ledde alla vägar till Moskva. Ville man uppnå något i relationen till länder som DDR behövde man ha grönt ljus från Moskva, säger han.

– Nu har det gått 30 år, och vi måste alla erkänna att det nu handlar om fria och självständiga stater i östra Europa, som själva har rätt att bestämma över sin väg och sin relation till Nato. De utgör inte längre en inflytandesfär för den ryske presidenten.

"Till dialog hör motståndskraft"

Medan Mecklenburg-Vorpommerns ministerpresident Manuela Schwesig, försvarsminister Christine Lambrecht och partisekreteraren Kevin Kühnert har jobbat hårt för att värna den rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 från sammankoppling med Ukrainakonflikten och Kremls hotfulla utspel, betonar Roth att samtal med Ryssland måste ske med alla korten på bordet.

– Till dialog hör också alltid motståndskraft. Och med det menar jag inte främst militär upprustning, utan om att vi i förhandlingarna med Ryssland om en fredlig lösning måste klargöra vilka smärtsamma konsekvenser ett militärt ingripande i Ukraina skulle få, säger han.

"Ett stort folkparti"

TT: Tror du att Tysklands och SPD:s Rysslandspolitik skadar förtroendet för Tyskland bland landets allierade?

– Jag skulle ändå vilja ta mitt parti i försvar. SPD är ett stort folkparti och det finns så klart olika nyanser, men den officiella hållningen är att tydligt benämna att aggressionen kommer från Ryssland, och att Ukraina konkret är hotat.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons