Tysk vicekansler: Räkna inte med rysk gas
Uttalandet från Habeck kommer sedan det statliga ryska gasmonopolet Gazprom i onsdags strypt flödet av gas till Tyskland helt med hänvisning till underhållsarbete.
Enligt Gazprom rör det sig om en kompressor som måste inspekteras – ett besked som kom bara veckor efter ett längre leveransavbrott i somras då det också hänvisades till underhållsarbete.
Femte flytande terminal
Enligt Habeck för den tyska regeringen inga direkta samtal med Gazprom om de uteblivna gasleveranserna. Han upplyser samtidigt om att en femte flytande terminal för att ta emot och lagra flytande naturgas (LNG) kontrakterats i Wilhelmshaven.
Beskedet om en femte LNG-terminal kommer samtidigt som det rapporterats att tyska gaslager fyllts på till nästan 85 procent – vilket är målnivån för oktober. Många bedömare tror dock att det även med de oväntat välfyllda lagren kan krävas minskad energikonsumtion i Tyskland för att lagren inte ska tömmas under vintern.
Priset på naturgas i terminshandeln på råvarubörsen i Amsterdam har på några dagar fallit från en topp över 339 euro per megawattimme den 26 augusti. På torsdagseftermiddagen kretsar priset kring 240 euro per megawattimme.
Som ett vapen
Prisnivån – som även trycker upp elpriserna i Sverige – är trots prisfallet över tio gånger högre än snittpriset på naturgas under 2018-2020 – åren före det att Ryssland började strypa gasflöden till EU sommaren 2021 för att sedan inleda ett fullskaligt invasionskrig mot grannlandet Ukraina.
Gazprom har förutom Nordstream-nedstängningen meddelat den franska energijätten Engie att man avbryter leveranser till följd av en konflikt kring påstådda kontraktsbrott.
– Som vi hade väntat oss använder Ryssland gasen som ett vapen. Men vi har alla verktyg som krävs för att hantera denna situation och ta oss igenom vintern, sade den franska ministern för energiomställning, Agnès Pannier-Runacher, i onsdags.