Tyskland riskklassar fyra svenska regioner

Publicerad 15 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Tyskland inför från och med lördag den 17 oktober striktare regler för resenärer från Stockholm, Uppsala, Örebro och Jämtland. Arkivbild.
Tyskland inför från och med lördag den 17 oktober striktare regler för resenärer från Stockholm, Uppsala, Örebro och Jämtland. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

Den tyska regeringen har klassat fyra svenska regioner som riskregioner, vilket ställer krav på karantän för den som vill resa från någon av regionerna till Tyskland.

Det gäller Stockholm, Uppsala, Örebro och Jämtland, som alla bedöms ha hög smittspridning. Alla resande som tillbringat tid i någon av regionerna under de två föregående veckorna före avresan, måste isolera sig i fjorton dagar vid ankomst. Dessutom måste resenärer anmäla sig till närmsta hälsokontor.

Det strikta reglerna gäller däremot inte för den som bara rest igenom regionerna, till exempel på väg till en flygplats. Den som kan uppvisa ett negativt covid-test taget inom 48 timmar före avresan kan slippa karantänstiden – men i vissa delstater krävs även ett uppföljande test.

För svenska resenärer gäller de nya inresereglerna från och med midnatt, natten till lördag den 17 oktober.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.