UD flyger hem fler svenskar

Publicerad 17 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Många gränser, som här mellan Tyskland och Danmark, är stängda på grund av coronapandemin.
Många gränser, som här mellan Tyskland och Danmark, är stängda på grund av coronapandemin.Foto: Carsten Rehder/AP/TT

Fler svenskar strandsatta utomlands flygs i dagarna hem, rapporterar TV4 Nyheterna. Sammanlagt handlar det om fyra flygplan med svenskar som har fått hjälp av Utrikesdepartementet.

– På fredagen kommer det två plan med svenska hemvändare och det är från Gambia och Marocko. Och på måndag kommer det ytterligare två från Jordanien och Tunisien, säger utrikesminister Ann Linde till TV4.

Runt 4 900 svenskar har enligt TV4 hittills fått hjälp av UD och ambassader att ta sig hem, nästan ytterligare lika många svenskar vill hem.

– Alla kommer nog inte att kunna få hjälp, för det kommer att vara omöjligt för vissa att helt enkelt få möjlighet att ta sig till någon flygplats om det överhuvudtaget går att få tillstånd att flyga därifrån, säger Ann Linde.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.