Udda blir allmänt i brevfilmen
I slutet av november hade Teater Papillon releasefest för sin senaste omgång brevfilmer på Inkonst i Malmö. Varje onsdag lägger de nu ut en ny film på exitfilm.blogg.se, en film baserad på en av alla historier de fått in via bloggen där vem som helst anonymt kan berätta om sina krossade hjärtan eller sina udda dejter.
Brevfilmerna har uppmärksammats i inslag i SVT och Annamia och Sophia är speciellt glada över den positiva respons de fått av Martin Timell, tidigare programledare i ungdomsprogrammet Bullen som introducerade brevfilmen.– Vi har lärt oss mycket om filmskapande genom arbetet och det var ju också meningen. Att utbilda oss själva utanför skolan, säger Annamia Olvmyr som själv läser film och media.
Alldeles i början var det mest folk i bekantskapskretsen som bidrog med material. Men under arbetets gång har det blivit ringar på vattnet och historier har strömmat in från många håll. Långt ifrån alla blir film, men många berättelser läggs ut på bloggen. Och många av historierna väcker nyfikenhet.– Man undrar hur det går sedan, men det får vi ju inte veta. Allt är ju anonymt.
Anonymiteten gör också att man inte vet ålder och kön på avsändarna. Men eftersom några handlar om kraschade äktenskap verkar det finnas en spridning bland historieberättarna.– Och kärlek är alltid kärlek, oberoende av ålder. Det kan göra lika ont i hjärtat när man är äldre, säger Sophia Lignercrona.
Har ni blivit lite av experter på relationer också?– Nej, ha ha, men det man förstår och inser är hur många knasiga människor det finns som går på dejter. De här händelserna som vi får berättade har ju hänt, säger Annamia Olvmyr.
Att verkligheten överträffar dikten är inte bara ett talesätt. Något som inte minst bevisas i brevfilmen Påsen som lades ut på bloggen förra veckan.– Någonstans kommer ju allt det där man ser på film ifrån. Det är mänskliga situationer och man kan inte låta bli att fundera över vad man själv skulle gjort i samma situation, säger Sophia Lignercrona.
Men det är inte bara helt udda händelser som brevfilmerna beskriver. Det finns även mer vanliga situationer som har fått många reaktioner. En brevfilm som handlar om ett nytt par, där den ena inte vill att de ska visa sin kärlek offentligt, är ett exempel.– Många har sagt att de blev berörda och har varit i samma situation. ”Offentlig kärlek” är tydligen ett vanligt problem, konstaterar Annamia. Det verkar också lättare att se vad som är fel i en situation när man ser någon annan i den och kopplar till sig själv än när man är i det.– Man ser att man inte är ensam om sitt problem, säger Sophia.
I snitt har 150 personer om dagen varit inne och kollat på filmerna, som totalt har 12 000 visningar.
Vad händer nu?– En film läggs ut varje onsdag med ett uppehåll för jul. Efter 3 januari är det slut, även om de finns kvar på bloggen. Men förhoppningsvis finns det ett liv för filmerna senare på något sätt, säger Sophia och Annamia.