Annons

Ukraina: Inga larm från Zaporizjzja

Ukrainas försvarsmakt rapporterar om intensiva strider mot ryska styrkor på lördagen, då också den sista reaktorn i kärnkraftverket Zaporizjzja stängdes av säkerhetsskäl.
I Kiev lovar Kanadas premiärminister miljardstöd till Ukraina.
Ukraina • Publicerad 10 juni 2023
Än så länge rapporteras inga direkta hot mot kärnkraftverket Zaporizjzja efter dammkollapsen. Arkivbild.
Än så länge rapporteras inga direkta hot mot kärnkraftverket Zaporizjzja efter dammkollapsen. Arkivbild.Foto: Kateryna Klochko/AP/TT

Under natten till lördagen hamrade Ryssland på med robotar och drönare mot mål i Ukraina. Attackerna har lett till döda och skadade på en militär flygbas, enligt Ukraina generalstab som talar om "tunga slag" i östra landsänden.

Utan att gå in på detaljer uppger generalstaben att ryska styrkor har försvarat sig med flyg- och artilleriattacker i de södra länen Cherson och Zaporizjzja.

Ingen omedelbar risk

Annons

Enligt Ukrainas kärnkraftsmyndighet Energoatom har den sista verksamma reaktorn i Zaporizjzja, Europas största kärnkraftverk, försatts i "kall nedstängning" för säkerhets skull. Fem av de sex reaktorerna är redan nedstängda på samma sätt, i syfte att undvika utveckling av värme och tryck.

FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA), som har ett expertteam på plats, har sagt att det inte finns någon omedelbar säkerhetsrisk vid kärnkraftverket Zaporizjzja, som kylts med vatten från den kollapsade dammen Kachovka. I veckan uppgav IAEA att kärnkraftverket har tillgång till vatten som räcker flera månader.

Toppolitiker i Kiev

Kanadas premiärminister Justin Trudeau anlände oannonserat till huvudstaden Kiev på lördagen. Det är hans andra resa till Ukraina sedan det ryska invasionskriget inleddes i februari förra året. Även vice premiärminister Chrystia Freeland deltar i besöket.

På presskonferensen, där motoffensiven bekräftades, meddelade Trudeau att Kanada kommer att bidra med såväl militärt stöd som 10 miljoner kanadensiska dollar, vilket motsvarar drygt 80 miljoner svenska kronor, till hjälp med insatser efter översvämningen från dammkollapsen.

I militärt stöd lovar den kanadensiske premiärministern 500 miljoner kanadensiska dollar, vilket motsvarar drygt 4 miljarder svenska kronor, och ammunition och robotar till luftvärnssystemet. Kanada ska också bidra till de multinationella utbildningsinsatserna för ukrainska stridspiloter.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons