Annons

Ukraina: Ny by vid Bachmut erövrad

Ukrainska styrkor har tagit kontroll över byn Klisjtjiivka i närheten av Bachmut i östra Ukraina, uppger militären.
Ukraina • Publicerad 17 september 2023
Drönarbild från tidigare i september över byn Andriivka, någon kilometer från byn Klisjtjiivka.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

"Klisjtjiivka har rensats på ryssar", skriver Olkesandr Syrskyj, befälhavare för de ukrainska markstyrkorna, i sociala medier.

Klisjtjiivka, en mil söder om Bachmut, ligger taktiskt viktigt i närheten av byn Andriivka som Ukraina i torsdags uppgav sig ha intagit.

Annons

President Volodymyr Zelenskyjs stabschef Andrii Yermak skriver på Telegram: "Klisjtjiivka är Ukraina. Jag tackar soldaterna som kämpar för att befria ukrainsk mark."

Bachmut, en stad där en gång omkring 70 000 människor bodde, intogs av ryska styrkor i maj efter en av de längsta och blodigaste striderna under det ryska anfallskriget. Ryssarna hade dessförinnan, i januari, intagit Klisjtjiivka.

Fler framryckningar

Enligt den amerikanska tankesmedjan ISW har Ryssland sannolikt tvingats flytta soldater från den hårt omstridda fronten runt Bachmut, för att i stället bekämpa ukrainska framryckningar i Zaporizjzja i sydöstra Ukraina.

ISW uppger i sin dagliga rapport om kriget att Ukraina under lördagen gjorde framryckningar även vid byn Rozdolivka, drygt två mil norr om Bachmut.

Tidigt på söndagsmorgonen riktades på nytt ryska drönar- och robotattacker mot Odessa-regionen, uppger Ukrainas flygvapen.

16 luftangrepp

Attackerna har främst drabbat de södra delarna av regionen vid Svarta havet, enligt ett inlägg från Ukrainas flygvapen på Telegram. En jordbruksanläggning ska ha träffats och sammanlagt säger sig Ukraina ha registrerat 16 luftangrepp mot området.

Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor och har inte heller kommenterats av Ryssland.

Däremot hävdade det ryska försvarsdepartement under natten att en drönare skjutits ned utanför Moskva. Ytterligare sex drönare har enligt den ryska militären skjutits ned över ryskockuperade Krimhalvön.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons