Ulf Borgström överklagar inte

Österlen - Han har fattat beslutet i samråd med mig.
Österlen • Publicerad 15 juli 2011 • Uppdaterad 13 december 2021

- Han har fattat beslutet i samråd med mig. Jag har gått genom domen och inte hittat någon prejudicerande fråga. Det finns inga förutsättningar för att Högsta Domstolen tar upp fallet, säger Ulf Borgströms advokat Matts Johnsson. Högsta Domstolen måste meddela prövningstillstånd för att en hovrättsdom ska prövas. Det görs endast i mål av principiell karaktär ? där utgången kan komma att påverka framtida rättsfall, och som omfattar någon omständighet som inte tidigare prövats i Högsta Domstolen.

Någon sådan fanns inte i den aktuella domen.- Chansen är noll, säger Matts Johnsson. Hade Ulf Borgström överklagat hade han också fått stanna i häktet i stället för att få komma ut på anstalt. Det senare innebär ett drägligare liv - gemenskap med andra intagna och möjlighet till arbete, till exempel.

- Olägenheten i att sitta häktad har förstås också vägt in, säger Matts Johnsson. Ulf Borgström dömdes för en knapp månad sedan av hovrätten i Malmö till åtta års fängelse för den grova mordbranden i Ystad i början av december förra året, då ett helt hyreshus fick evakueras på grund av branden på vinden.

Normalt sitter en fängelsedömd person av två tredjedelar av straffet, och från det räknas av den tid man redan suttit häktad. Det har Ulf Borgström gjort sedan han greps vid brandtillfället för sju och en halv månad sedan. Om han inte missköter sig i fängelset kommer han alltså ut 2016.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.