Annons

Unesco: Hotade världsarv i Kiev och Lviv

Ukraina • Publicerad 15 september 2023
Sofiakatedralen i Kiev besöktes av Irlands premiärminister Leo Varadkar i juli. Arkivbild.Foto: Clodagh Kilcoyne/AP/TT

Sofiakatedralen i Kiev och Lvivs medeltida stadskärna är två världsarv som hotar att förstöras, varnar FN-organet Unesco.

Unesco placerar därför platserna på listan över hotade världsarv, i syfte att få Ryssland att avstå från angrepp. Ryssland har hittills inte riktat in sig specifikt mot något av dem, men vid upprepade tillfällen genomfört flygattacker mot Kiev och andra städer vilket skadat byggnader och kritisk infrastruktur.

Annons

I juli förstördes en världsarvsklassad katedral i Odessa i ett ryskt luftangrepp.

Grunden till Sofiakatedralen, i hjärtat av Kiev, lades på 1000-talet. Katedralen innehåller den största samlingen av mosaik och tidstypiska fresker från perioden. Den upptogs på Unescos världsarvslista 1990.

Lvivs historiska centrum, nära polska gränsen, ses som en av de mest välbevarade medeltida städerna i Europa. Trots att Lviv ligger långt från fronten attackerades staden av ryska robotar i juli.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons