Unga dansare gav järnet

Skåne/Kristianstad De drömmer om att få en roll i ensemblen och om en framtid som skådespelare, och ger järnet på scenen när de får chansen att visa vad de går för inför regissören Ola Hörling granskande blickar.
Publicerad 22 mars 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Kristoffer Widerberg och Ludvig Rymark. Foto: Rickard Nilsson/bildbyrån
Kristoffer Widerberg och Ludvig Rymark. Foto: Rickard Nilsson/bildbyrån

De drömmer om att få en roll i ensemblen och om en framtid som skådespelare, och ger järnet på scenen när de får chansen att visa vad de går för inför regissören Ola Hörling granskande blickar. – Vi söker efter 20 amatörer som kan sjunga och dansa. Vi börjar och avslutar dagen med individuella sångprov, och nu efter lunch är det dansaudition för alla, berättar producenten Åsa Jensen. Ola Hörling drillar ungdomarna på scenen. De får instruktioner om dansstegen i ett av dansnumren i Sweet Charity, och jobbar först i större grupper och därefter i grupper om fem och fem. – Vi ställer inga särskilda krav egentligen, men man ska vara intresserad av att stå på scen och tycka om att sjunga. Du kan vara "novis" men ändå komma med i föreställningen om du gör bra i från dig, säger Åsa Jensen.

Många av ungdomarna känner varandra redan, efter att ha varit med i fjolårets musikal på Teatern – Oliver. Då som nu är det Underhållningspatrullen som håller i trådarna. Ett helt gäng från musikteaterskolan i Bjärnum är på plats i Kristianstad, för att visa vad de går för, bland annat Kristoffer Widerberg, en av eleverna. Han följer uppmärksamt dansövningarna på scenen, och väntar på sin tur. – Det skulle vara kul att få vara med. Sångprovet har vi kunnat förbereda oss för, men inte dansen, säger Kristoffer. Det är mest tjejer som har kommit till Teatern för sång- och danstestet. Killarna är underrepresenterade, och så brukar det vara när det är audition, enligt Åsa Jensen. – Vi söker ungefär lika många killar som tjejer till rollerna, och om man är kille så finns det fortfarande möjlighet att höra av sig eftersom det är mest tjejer här idag. Sweet Charity har premiär den 2 oktober, och spelas därefter på fredagar, lördagar och söndagar samt två torsdagar fram till den 28 november. Huvudrollerna, Charity och Vittorio Vidal, spelas av Sara Axelsson och Fredrik Dolk. – När vi satte upp Oliver hade vi även barn med i ensemblen. Den här gången har vi satt åldersgränsen för de medverkande vid 15 år, berättar Åsa Jensen. Känslor, skratt, tårar, häftiga dansnummer och medryckande sånger, är några av ingredienserna i Sweet Charity, enligt Underhållningspatrullen. – Det är en klassisk musikalkomedi från 1960-talet som handlar om Charity Hope, en ung kvinna som jobbar på en dansklubb, och hennes jakt på äkta kärlek. Sweet Charity skrevs 1966 av Neil Simon, och blev film 1969, med Shirley MacLaine i huvudrollen och Bob Fosse som regissör. Musiken till musikalen skrevs av Cy Colemen.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.