Annons

Ungern: Släpper in Sverige när Turkiet gör det

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó upprepar på en presskonferens i Budapest löftet att Ungern kommer att godkänna Sveriges Natoansökan om Turkiet väljer att göra det.
Nato • Publicerad 4 juli 2023
Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó. Arkivbild.
Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó. Arkivbild.Foto: John Minchillo/AP/TT

– Om det sker något där, då kommer Ungern givetvis att leva upp till sitt löfte om att inte stå i vägen för något land gällande medlemskap, säger Szijjártó och refererar till Turkiets hållning.

Turkiet och Ungern är de enda av de 31 Natoländerna som ännu inte har godkänt Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen. Ungern har flera gånger lovat att inte stå i vägen för Sveriges medlemskap.

Annons

Szijjártó säger att han kommer att ha "nära och kontinuerlig" kontakt med sin turkiske motpart den kommande tiden.

Vidare säger han att Turkiet ska hålla diskussioner med "svenskarna och Nato-ledarna" de kommande dagarna för att försöka bryta dödläget som råder gällande Sveriges ansökan.

På tisdag nästa vecka, den 11 juli, inleds Natos toppmöte i Litauens huvudstad Vilnius.

I mars släppte Ungern sina invändningar mot Finlands medlemskap i Nato när det stod klart att Turkiet var på väg att släppa in landet.

Fakta: Sveriges väg mot Nato

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj i fjol. Turkiet sade inledningsvis nej, men nådde drygt en månad senare ändå en överenskommelse med Sverige och Finland om åtgärder för att komma fram till ett klartecken. Där ingår bland annat samarbete kring hot mot Turkiets nationella säkerhet, fördömande av terroristorganisationer och borttagande av vapenembargon.

Den 5 juli 2022 fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska. Redan samma dag bekräftades några av de första ratifikationerna av medlemskapen, som från bland andra Norge, Danmark och Island gjorts redan på förhand i juni.

För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.

För Sveriges del har 29 av 31 länder ratificerat – Turkiet och Ungern återstår.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons