Annons

Ungerns Natofördröjning oroar inte Kristersson

Det ungerska parlamentet kommer inte att behandla den svenska Natoansökan nästa vecka. Det står klart sedan agendan spikats.
Därmed drar ratificeringen ut ytterligare på tiden. Men det oroar inte statsminister Ulf Kristersson (M).
Nato • Publicerad 19 september 2023
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har fortfarande inte gett grönt ljus till den svenska Natoansökan. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har fortfarande inte gett grönt ljus till den svenska Natoansökan. Arkivbild.Foto: Heinz-Peter Bader/AP/TT

– Jag tar fasta på det som den ungerske premiärministern (Viktor Orbán) har sagt flera gånger, de kommer inte att försinka den svenska Natoansökan, säger Ulf Kristersson vid en pressträff i New York.

– De kommer inte att vara sist, han har varit mycket tydlig på den punkten.

Annons

På måndag den 25 september samlas det ungerska parlamentet i Budapest för höstens första sessionsvecka. På tisdagseftermiddagen beslutades vilka ärenden som ska behandlas under veckan.

Kritiserat Sverige

Men den svenska Natoansökan finns inte med på agendan, enligt oppositionspolitikern Ágnes Vadai.

Beskedet är inte särskilt förvånande eftersom flera ledande ungerska politiker har kritiserat Sverige den senaste tiden.

Ett exempel är utrikesminister Péter Szijjártó som i ett brev till utrikesminister Tobias Billström (M) tar upp ett fyra år gammalt videoklipp från UR som beskriver demokratin i landet som på nedgång. Den ungerske ministern varnar i brevet för att det kan få konsekvenser för Sveriges inträde i Nato.

I ungerska medier finns uppgifter om att den ungerska regeringen vill ha ett besök från den svenska statsministern eller utrikesministern, men någon resa till Budapest är inte planerad i dagsläget, enligt Ulf Kristersson.

– Jag träffar ju ungerska premiärministern på regelbundna möten i det Europeiska rådet. Vi har ju väldigt goda möjligheter att talas vid och gör det hela tiden. Vi har ju allmänt sett goda relationer med Ungern. Sedan är det ju också välkänt att Sverige, liksom alla andra EU-länder, haft synpunkter på en del saker som sker i Ungern.

Gör inte tillräckligt

Inte heller Turkiet har ratificerat den svenska Natoansökan. På Natotoppmötet i Vilnius i juli lovade Turkiets president Recep Tayyep Erdogan att han så snart som möjligt ska skicka över ansökan för ratificering till det turkiska parlamentet. Det väntas ske när parlamentet öppnar igen i oktober efter sommaruppehållet.

I helgen upprepade Erdogan sin kritik mot att Sverige inte gör tillräckligt för att bekämpa terrorister och att det inte kan accepteras.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons