Uppgifter om massaker: "Jag såg massgraven"

Uppgifter strömmar in om en ny stor massaker i den blodiga konflikten kring Tigray i norra Etiopien. Enligt läkare och lokala myndighetskällor har minst 125 bybor skjutits ihjäl i Amhara, regionen söder om Tigray.
Publicerad 9 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Våldet i norra Etiopien driver många på flykt. Här väntar folk på nödhjälp i Debark i Amhara i slutet av augusti.
Våldet i norra Etiopien driver många på flykt. Här väntar folk på nödhjälp i Debark i Amhara i slutet av augusti.Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

– Det fanns 125 döda i byn Chenna. Jag såg själv massgraven, säger Mulugeta Melesa, sjukhuschef i närbelägna Dabat.

En grym konflikt pågår i området sedan Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed i november förra året beordrade en offensiv mot den i Tigray styrande rörelsen TPLF. Sedan dess har det kommit talrika rapporter om grymheter, men att få oberoende bekräftelser på vad som hänt är oftast omöjligt.

Sedan tidig sommar har TPLF genomfört offensiver från Tigray in i grannregionerna Amhara och Afar, vilket drivit hundratusentals människor på flykt.

TPLF förnekar inblandning i det som beskrivs som ett blodbad i Chenna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.