Annons

USA får hem fem fångar i Iran – mot sex miljarder

USA/Iran • Publicerad 11 september 2023
USA:s president Joe Bidens regering har förhandlat fram en överenskommelse som innebär att USA får hem fem amerikanska medborgare som suttit fängslade i Iran. Priset blir drygt sex miljarder dollar.
USA:s president Joe Bidens regering har förhandlat fram en överenskommelse som innebär att USA får hem fem amerikanska medborgare som suttit fängslade i Iran. Priset blir drygt sex miljarder dollar.Foto: Minh Hoang/AP/TT

Regeringen i USA har träffat en överenskommelse med Iran som innebär att landet får hem fem amerikanska medborgare som hålls fängslade i Iran – i utbyte mot drygt sex miljarder dollar, motsvarande drygt 66 miljarder kronor.

Den amerikanska regeringen lovar också att släppa motsvarande antal fångar från sitt land.

Annons

De dryga sex miljarderna är frysta iranska tillgångar som förvarats på sydkoreanska konton. Nu kommer pengarna kunna föras till konton i Qatar utan att riskera att frysas på grund av USA:s sanktioner mot Iran.

USA:s utrikesminister Antony Blinken godkände överenskommelsen i förra veckan, men den amerikanska kongressen fick ingen information förrän på måndagen, enligt nyhetsbyrån AP.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons