Annons

USA som ett nytt arvrike

Opinion Det kan te sig förvånande att i ett land som USA, där man hyllar tanken att vem som helst med vilja och begåvning kan ta sig fram, att politiska toppjobb ofta innehas av människor i samma släkt.
Publicerad 29 december 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Jeb Bush kan bli näste republikanske presidentkandidat.
Jeb Bush kan bli näste republikanske presidentkandidat.

Nästa presidentval 2016 kan komma att stå mellan Hillary Clinton och Jeb Bush. Dessa två familjer är långtifrån de enda där personer ur en och samma familj haft höga ämbeten. I det förra presidentvalet var republikanernas presidentkandidat Mitt Romney son till en tidigare presidentkandidat och minister, George Romney. I valet 2000 var demokraternas huvudkandidat Al Gore son till en senator. För att inte tala om familjen Kennedy som haft en president och två bröder till honom som försökt ta sig till Vita huset. På den demokratiska sidan visar opinionsmätningar att tidigare utrikesministern Hillary Clinton ligger bäst till för att bli demokraternas kandidat i nästa val. I dagarna har tidigare guvernören Jeb Bush inrättat en kommitté som skall samla pengar, vilket tolkas som att han funderar på att kandidera. Kanske finns det en längtan efter den strålglans som omger kungahus. Har man inte kungasläkter så har man i alla fall presidentsläkter att ta till. Både Hillary Clinton och Jeb Bush har meriter som räcker till. Men det är något av ett fattigdomsbevis att två av de viktigaste skälen till att Clinton och Bush kan kandidera är deras tillgång till pengar.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons