Utbrott på skolor – klasser skickas hem

Inför skolstarten varnade smittskyddsläkare för risken för tilltagande smittspridning och så ser det ut att ha blivit. Skolor på flera håll i landet har drabbats av utbrott.
Publicerad 3 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Återigen står vissa klassrum tomma på grund av coronautbrott bland eleverna. Arkivbild.
Återigen står vissa klassrum tomma på grund av coronautbrott bland eleverna. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

På Ringsjöskolan i Höör finns ett 50-tal konstaterade fall sedan skolstarten och nu införs flera åtgärder i samråd med Smittskydd Skåne för att minska smittspridningen, rapporterar Skånska Dagbladet.

Lösningen där är inte i första hand distansundervisning, utan att dela in skolan i olika zoner för att inte alla elever ska möta varandra och att tilldela eleverna hemklassrum som lärarna kommer till, i stället för att eleverna ska cirkulera mellan klassrum. I några klasser på skolan bedrivs dock fjärrundervisning.

Tillfälligt på distans

I Jönköping på Brahegymnasiet har man valt att införa tillfällig distansundervisning för en av skolans klasser, skriver Jönköping kommun i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till beslutet, som är taget i samråd med Region Jönköping län, är hög frånvaro och konstaterad smitta.

De berörda eleverna skickades hem under fredagen. Förhoppningen är att de ska kunna återvända till skolan den 14 september.

Övriga klasser på Brahegymnasiet kommer ha undervisning i skolan som vanligt.

"Ganska logiskt"

Från Klarebergsskolan på Hisingen i Göteborg har två högstadieklasser skickats hem sedan flera elever visat sig vara smittade, rapporterar Göteborgs-Posten. Totalt har en handfull klasser i Göteborgsområdet just nu fjärrundervisning, enligt smittskyddsenheten i Västra Götalandsregionen.

Inom regionen har antalet covidsmittade mellanstadiebarn fördubblas på en vecka och bland gymnasieungdomar noteras en 160-procentig ökning.

– Egentligen är det ganska logiskt att det blir såhär, framförallt med tanke på att vi har ett mycket mer smittsamt virus med deltavarianten. Sedan hade man ju hoppats på att det här inte skulle komma riktigt så fort, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, till tidningen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.