Annons

Utpekad PKK-man slipper utvisning

Även Svea hovrätt dömer den man i 40-årsåldern som stått åtalad för att ha försökt samla in pengar till den terrorstämplade organisationen PKK till 4,5 års fängelse.
Hovrätten upphäver dock tingsrättens beslut om att utvisa mannen.
Brott • Publicerad 20 september 2023
Svea hovrätt. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

Hovrätten konstaterar att det enligt Migrationsverket finns hinder för att utvisa mannen, bland annat med tanke på samröret med PKK.

"Eftersom en eventuell utvisning inte ligger alltför långt fram i tiden anser hovrätten att det är rimligt att tro att hindret kommer bestå vid den tidpunkten. Tingsrättens beslut om utvisning ska upphävas, men i övrigt ska tingsrättens dom stå fast", säger hovrättsrådet Camilla Larsson i ett pressmeddelande från Svea hovrätt.

Annons

Den kurdiska mannen, som har ursprung i Turkiet, döms för att med vapenhot ha försökt pressa en kurdisk näringsidkare i Stockholm att betala pengar till den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK.

Utöver finansieringsbrottet döms mannen för försök till grov utpressning och grovt vapenbrott, kopplat till samma gärning.

Mannen hade överklagat till Svea hovrätt och yrkat att han endast skulle dömas för vapenbrott av normalgraden. Han har förnekat kopplingar till PKK och att han gjort sig skyldig till försök till terrorfinansiering, grov utpressning och grovt vapenbrott.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons