Utredning om krigsbrott i Syrien nedlagd

Publicerad 2 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Kammaråklagare Reena Devgun berättar för SVT att en utredning om misstänkt krigsbrott i Syrien har lagts ner. Arkivbild.
Kammaråklagare Reena Devgun berättar för SVT att en utredning om misstänkt krigsbrott i Syrien har lagts ner. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Den kvinna från Skåne som dömts till fängelse för att ha tagit med sin tvåårige son till IS i Syrien har även varit misstänkt för krigsbrott, men nu har den utredningen lagts ner.

– Jag kan inte kommentera närmare i detalj vad misstanken består i men den gick inte att leda i bevis, säger åklagare Reena Devgun på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet till SVT Nyheter Helsingborg.

När kvinnan återvände med sitt barn till Sverige förra hösten blev hon omedelbart frihetsberövad. Hon häktades sedan misstänkt för egenmäktighet med barn, eftersom hon utan pappans godkännande tagit sonen till ett område som kontrollerades av terrororganisationen IS, något hon senare mot sitt nekande dömdes till tre års fängelse för.

Parallellt har kvinnan varit misstänkt för krigsbrott, men utredningen lades ner i förra veckan. Enligt Reena Devgun har uppgifter som kom fram i krigsbrottsutredningen haft betydelse i rättsprocessen om egenmäktighet med barn.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.