Annons

Utställning som ger rätt tidsperspektiv

KRISTIANSTAD ”Tiden ska vara hjälpmedel inte stjälpmedel”.
Publicerad 26 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

I fönstersmygen i en trappavsats satt eftermiddagens invigningstalare fysikprofessorn och författaren Bodil Jönsson och hade som hon uttryckte det ”ställtid”. Hennes tankar om tid har gett många perspektiv på just tiden och det hoppas hon att utställningen också ska göra.– Naturen har ordnat det så att allt inte ska hända på en gång. Tiden ska vara ett hjälpmedel, inte ett stjälpmedel, förklarade hon.

Hon tror att utställningen, i vilken hon har varit involverad från början, ska hjälpa människor att se tiden just som ett hjälpmedel och lära sig att hantera den.Utställningen som är både antik och futuristisk blandar interaktiva stationer med mekaniska och digitala lösningar. Stämpelklockor håller reda på besökarens tid och var och en gör sitt avtryck i utställningen. Den tar upp en rad frågor. Bland annat; varför känns det som om tiden inte räcker till? Går det att spara tid? Är snabbare alltid bättre? Hur påverkar vi vår egen tid och andras? Vi får en inblick i hur tiden styr våra liv och hur människan alltid har fascinerats av tid och ständigt försökt att mäta och kontrollera den. Besökarna kan faktiskt dra i nödbromsen och bli inspirerade att stanna upp och också få möjlighet att designa sitt eget lugnande ljud.Utställningen är resultatet av en lång tids samarbete med flera inblandade. Elever från Söderportgymnasiet, Österänggymnasiet, Furuboda folkhögskola, Christian 4:s gymnasium och lärare och elever på Högskolan i Skövde har bland andra varit med under ledning av projektledaren Anna Hadders och projektassistenten Susannah Young. – När Anna får en idé får man hålla i hatten men hon drar allt i hamn till rätt kostnad och rätt kvalitet, konstaterade museets chef Barbro Mellander.– Tack att då låter mig hållas, replikerade Anna Hadders glatt. 2015 går utställningen på riksturné. I Kristianstad visas den till den 22 februari. Finansierar gör Arvsfonden, Regionmuseet Kristianstad och Högskolan i Skövde.

bild 1/3
... och tiden snurrade vidare.
Många stressade för att hinna i tid till utställningen som handlar om just hur vi hanterar tiden.
Fysikförfattaren och författaren Bodil Jönsson invigde ...
... och tiden snurrade vidare.
Många stressade för att hinna i tid till utställningen som handlar om just hur vi hanterar tiden.
Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons