Annons

V: Inför särskilt stöd för ensamstående med barn

Vänsterpartiet föreslår ett krispaket för hushållen med anledning av de kraftiga prisökningarna.
Politik • Publicerad 4 november 2022
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) vill se ett särskilt krispaket för hushållen. Arkivbild
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) vill se ett särskilt krispaket för hushållen. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

I paketet ingår bland annat ett särskilt tillägg i barnbidraget för ensamstående med barn, höjd grundnivå i föräldrapenningen och höjt försörjningsstöd.

– Nästa vecka kommer budgeten från Sverigedemokraterna och regeringen. Då vilar ett tungt ansvar på dem att gå in med kraftfulla insatser för att Sveriges familjer ska klara vardagen, säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V).

Annons

– Många drabbas av rusande priser på allt ifrån mat till hyra. Vi kommer hålla Sverigedemokraterna och regeringen ansvarig om de inte gör det som krävs. En klok krispolitik skyddar de hushåll som har minst marginaler, säger hon.

Ensamstående med barn föreslås få 500 kronor extra i barnbidrag per månad och barn. Förslaget rör cirka 342 000 barn och beräknas kosta två miljarder kronor per år.

Den nuvarande grundnivån i föräldrapenningen är 250 kronor och föreslås bli 299 kronor till en kostnad av 400 miljoner kronor per år.

Försörjningsstödet vill Vänsterpartiet höja med 1 000 kronor per månad och hushåll plus en riktad satsning till barnfamiljer med 500 kronor per månad och hushåll och 200 kronor per barn och månad.

Det beräknas ge ökade inkomster till 60 000 barnhushåll och kosta 1,7 miljarder kronor per år.

Andra tidigare förslag från V är höjd a-kassa, höjd dagersättning för asylsökande, halverade biljettpriser i kollektivtrafiken och ett högkostnadsskydd i tandvården.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons