Annons

V mest nöjda parti

ledare ”Vänsterregeringen” tar fel väg, tyckte Centerpartiets nye ekonomisk-politiske talesman Emil Källström i debatten med anledning av budgeten som Magdalena Andersson (S) lämnade till riksdagen i går.
Publicerad 24 oktober 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Ulla Andersson (V) var nöjdast. Foto: TT
Ulla Andersson (V) var nöjdast. Foto: TT

 Jan Björklund (FP) talade på presskonferensen om ett ”jobbfientligt hafsverk” och KD:s Jakob Forssmed talade om förslagen till skattehöjningar som ”rödgrön svartväxling”.Det alliansen på goda grunder riktade in sin kritik mot var att de föreslagna skattehöjningarna motverkar istället för stimulerar jobbskapande åtgärder. Det finns i stort sett ingenting i regeringens budget, som är framförhandlad av tre partier – S, MP och V – trots att V inte fick vara med i regeringen. Men av förslagen att döma är det V som dragit det längsta strået i förhandlingen – kanske för att ett parti utanför regeringen lättare kan hota med att hoppa av än ett regeringsparti.

Därför förklarade Ulla Andersson (V) att hon var ”väldigt nöjd och glad” över den budget som Magdalena Andersson promenerade till riksdagen med. Miljöpartiet, som inte fått med någon miljöskatt för nästa år och framförallt ingen ”grön skatteväxling”, utan bara röda skattehöjningar, är knappast lika nöjda. Att S gett efter för V och svikit vallöften leder knappast heller till glädjetjut.

Annons

Nästan hälften av regeringens reformer finansieras av ungdomarna genom att den sänkta arbetsgivaravgiften höjs. Äldre som vill jobba efter 65-årsdagen drabbas också av höjd avgift. Högre skatt för höginkomsttagare och att fler ska betala statlig skatt är ytterligare förslag.

Men risken är stor att effekten blir färre jobb. Då minskar sysselsättningen men dessutom spricker rege-ringens kalkyler och budgeten blir underfinansierad. Nyligen fick Sverige beröm av internationella bedömare för miljöpolitiken, bland annat för att miljöskatter höjts samtidigt som skatten på arbete sänkts – grön skatteväxling. Det är beklagligt att den nya regeringen inte fortsätter den politiken utan bara höjer skatterna.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons