Vänstra sidan vinner i italienska städer

Flera av Italiens största städer får av allt att döma borgmästare från den politiska mitten-vänstern.
Ytterhögern går på en nit i stadsvalen – men har å andra sidan det mesta av sitt stöd utanför städerna.
Publicerad 4 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Milanos borgmästare Giuseppe Sala sitter säkert. Här röstar han själv på söndagen.
Milanos borgmästare Giuseppe Sala sitter säkert. Här röstar han själv på söndagen.Foto: Claudio Furlan/LaPresse via AP/TT

I Milano, Neapel och Bologna kommer kandidater som backas av samarbetande block av vänster- och mittenpartier att ta hem segern redan i första omgången, enligt stora vallokalsundersökningar som publiceras av tv-bolagen Rai, La7 och Sky TG24 efter att vallokalerna stängt. För det krävs ett stöd över 50 procent.

I huvudstaden Rom står det i praktiken klart att den sittande borgmästaren Virginia Raggi, från Femstjärnerörelsen, får kliva tillbaka. Hon ligger efter högerkandidaten Enrico Michetti och vänsterkandidaten Roberto Gualtieri.

Miljöman i Milano

Michetti är en partilös kandidat som stöds av en högerallians ledd av Lega, Italiens bröder och Heja Italien. Den tidigare finansministern Gualtieri tillhör socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD). De två kommer sannolikt att få mötas i en avgörande valduell och då väntas Gualtieri kunna locka fler av de andra kandidaternas väljare.

I Milano får den sittande vänsterborgmästaren Giuseppe Sala, miljöengagerad politiker som förra veckan träffade Greta Thunberg, tydligt stöd för en fortsättning. I Neapel väntas den tidigare forskningsministern Gaetano Manfredi ta hem segern, med stöd från PD och Femstjärnerörelsen.

I borgmästarvalen i Turin och Trieste ser valen ut att gå till en andra omgång om två veckor, om än med skönjbar fördel för vänstersidan.

Kraftig högerlutning

På det nationella planet har ytterhögerpartierna Lega och Italiens bröder tagit taktpinnen i högerblocket och tillsammans med Silvio Berlusconis Heja Italien är de inte långt ifrån 50 procent i opinionsmätningarna.

Även om högerpartierna inte förutspåddes några storsegrar i lokalvalen så trodde många på högre väljarstöd bland stadsborna. En tröst för dem är en seger i regionalvalet i Kalabrien – den italienska halvöns "tå".

Omkring 12 miljoner italienare var röstberättigade i lokalvalen.

Rättad: I en tidigare version av denna text placerades Kalabrien fel på kartan.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Röster läggs fram för räkning i Rom.
Röster läggs fram för räkning i Rom.Foto: Andrew Medichini/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.