Vårdboenden virusdrabbade i Portugal

Publicerad 12 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Glest med människor i Lissabon på långfredagen. Det är dock en region i norra Portugal som tycks vara värst drabbad av coronaviruset så här långt.
Glest med människor i Lissabon på långfredagen. Det är dock en region i norra Portugal som tycks vara värst drabbad av coronaviruset så här långt.Foto: Armando Franca/AP/TT

Coronaviruset har spridits på vård- och äldreboenden i Portugal.

Totalt 504 dödsfall har registrerats som coronarelaterade i landet och var åttonde dödsfall har skett på olika boenden.

I Vila de Conde i norra Portugal har fler än 100 personer – både boende och personal – testat positivt på ett och samma boende. Där bor personer med olika funktionsnedsättningar. Majoriteten av de smittade på boendet har inte visat några symtom, säger dess chef till radiokanalen Renascenca.

På ett äldreboende i Aveiro, också i norr, har 27 personer visat symtom och lagts in på sjukhus. Förra helgen avled 15 äldre personer som insjuknat på ett annat boende i samma område.

Vid månadsskiftet meddelade Portugals regering att alla anställda och misstänkt sjuka på olika vårdinrättningar skulle få möjlighet att genomgå tester. Distributionen av tester pågår.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.