Annons

Värderingar av värde?

ledare Att vara sist ut i almedalsveckan är aldrig kul.
Publicerad 9 juli 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Göran Hägglund har glimten i ögat
Göran Hägglund har glimten i ögat

Att vara sist ut i almedalsveckan är aldrig kul. I år blev det extra symboliskt när det parti som i opinionsmätning efter opinionsmätning får lågt väljarintresse fått just denna dag.Ville Kristdemokraterna göra det enkelt för sig kunde de nyttjat veckans undersökning som visar att svenska folket ställer sig skeptiska till vinstdrivande företag inom vård, skola, omsorg. Lika väl som att Folkpartiet och Centerpartiet i veckan visat sig självkritiska till en del av allianspolitiken, skulle Hägglund åtminstone kunna säga att han vill utvärdera systemet.

Men Kristdemokraterna tänker inte ta den enkla vägen. Efter partiledarstriden med Mats Odell för ett halvår sedan har Göran Hägglund visat tecken på att han tagit till sig av kritiken inom partiet; en kritik som istället vill få partiet att gå längre till höger. Den uttalade strategin är att attrahera moderater och då passar det inte att uttala självkritik för privatisering.Hägglund inriktade sig istället på ett i huvuddelen ideologiskt tal där han ifrågasatte de partier som har en alltför stor tilltro till att staten ska ge människor trygghet; "statsindividualism" kallar han detta synsätt. I stället vill Hägglund betona vikten av det civila samhället och inte minst familjen. I ett debattinlägg dagen till ära skrev han att "allt en människa behöver varken kan läggas ut på entreprenad eller omfattas av samhällets välfärdssystem".

Solidaritet utan socialism, jämlikhet utan likriktning och frihet utan egoism. Dessa ledord förmedlade KD-ledaren i sitt tal. Det är i och för sig sympatiska värderingar, frågan är dock om ett parti som riskerar att falla ur riksdagen överlever på detta budskap. Trots allt – regnet hängde i trädtopparna under Hägglunds tal, men föll aldrig. Kanske var detta ett tecken från ovan att det i slutänden ändå går väl för Kristdemokraterna.

Dag Gustavsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons