Vårdplatser uppe när Löfven mötte partiledare

När riksdagens partiledare mötte statsministern och expertmyndigheterna om coronaläget tryckte oppositionen på om att Socialstyrelsen bör få ansvar för att samordna intensivvårdsplatserna i landets 21 regioner.
Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Partiledarna Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna, och Ulf Kristersson, Moderaterna, vill att Socialstyrelsen får ett tydligare ansvar för resurserna inom intensivvården i landet. Arkivbild.
Partiledarna Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna, och Ulf Kristersson, Moderaterna, vill att Socialstyrelsen får ett tydligare ansvar för resurserna inom intensivvården i landet. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

– I ett sådant här läge, med kris och allvarlig smitta i landet, måste det finnas ett nationellt ansvar där man har möjlighet att omprioritera resurserna där de behövs bäst. Det ska inte ske genom dialog mellan regionerna, då riskerar vi att få samma beteende som vi har sett mellan länder inom EU, men inom Sverige, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch efter mötet med statsministern.

Duger inte

– Det duger inte i ett krisläge, vi måste sätta medborgarnas bästa först, säger hon.

Även Moderatledaren Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson framhöll, enligt vad de själva uppger, behovet av ett nationellt ansvar för intensivvården i detta läge.

– Den viktigaste frågan i dag var det nationella ansvaret för det rent medicinska, det vill säga intensivvård, tillgång till medicin, sjukvårdsmaterial och personal om situationen ser olika ut i olika delar av landet. Där måste Socialstyrelsen ha ett nationellt ansvar för helheten så att vi vet ner på enskild vårdplatsnivå hur det ser ut och var behoven finns, säger Ulf Kristersson och tror att det går i den riktningen.

Jimmie Åkesson tycker att det är anmärkningsvärt att det, som han uppfattar det, inte finns någon nationell samordning eller central sammanställning av intensivvårdsplatser.

– Vad jag förstår finns ingen sådan fullständig bild av det centralt, det känns inte helt bra, säger Åkesson.

– Det är ju direkt dåligt om man måste börja omfördela, vilket det sannolikt kommer att bli eftersom det ser olika ut i landet, säger SD-ledaren.

Mötet mellan partiledarna och statsministern hölls per telefon och var ett av flera som hittills har hållits för att riksdagens partier ska få direkt information, och möjlighet att ställa frågor, till regeringen och myndigheter som Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. De båda myndigheterna medverkade på tisdagens möte.

Stödjer regeringen

De tre partiledarna från M, KD och SD, stödjer de paket och åtgärder som regeringen vidtagit hittills och räknar med att det kommer mera, inte minst vad gäller ekonomiskt stöd. Ulf Kristersson säger att det handlar om överlevnad för flera branscher, inte minst flyget.

Jimmie Åkesson tycker att regeringen och myndigheterna blivit mer offensiva i att förhindra smittspridning.

– Nu börjar vi närma oss andra länder mer, säger Åkesson.

Lars Larsson/TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.