Världens sämsta luft – "måste ha munskydd"
Omkring 30 miljoner människor bor i Jakarta och dess närmaste omgivningar. Tidigare har städer som Riyad, Doha och Lahore haft ännu sämre luft, mätt i koncentrationen av partiklar av typen PM2.5.
Men i veckan var luften sämre i Jakarta flera dagar i rad, enligt data från IQAir som mäter luftkvalitet i världens största städer.
"Munskydd hela tiden"
President Joko Widodo sade tidigare i veckan att ett sätt att minska luftföroreningarna är att "minska trycket" på Jakarta. För att lyckas med det ska staden Nusantara på Borneo under nästa år bli Indonesiens nya huvudstad. Han sade också att ett tunnelbanesystem under uppbyggnad i Jakarta "måste bli klart".
Jakartaborna har länge lidit av föroreningarna som orsakas av smog från industrier, trafikstockningar och koldrivna fabriker. Det finns tio koldrivna kraftverk inom en tiomilsradie från Jakarta, enligt Greenpeace Indonesia.
– Jag måste ha munskydd på mig hela tiden, säger Anggy Violeta, som arbetar på ett kontor i huvudstaden.
– Förra veckan var hela min familj sjuk i en vecka och läkaren sade att jag måste hålla mig inomhus, berättar tvåbarnsmamman.
En domstol slog 2021 fast att Widodo måste se till att förbättra stadens ökänt dåliga luft, efter att aktivister och invånare stämt regeringen. I domslutet skrev domstolen också att presidenten och en handfull tjänstemän har gjort för lite för att skydda invånarna.
Miljoner dör i förtid
Indonesien har sagt att man inte ska bygga fler koldrivna kraftverk från och med 2023 och vara koldioxidneutralt till 2050. Men trots det har regeringen byggt ut den redan enorma kolfabriken Suralaya, en av de största i Sydostasien, på ön Java.
Luftföroreningar anses bidra till att sju miljoner människor varje år dör i förtid. FN anser att luftföroreningar är den största miljörelaterade hälsorisken för människor.