Annons

Världsanalys: Mest klimatutsatta skogarna

Hur påverkas jordens skogar i en värld allt mer påverkad av klimatförändringar?
Det har en rad forskare nu kartlagt efter en heltäckande riskanalys av skogarnas framtid.
Klimat • Publicerad 2 september 2022
Forskare har identifierat skogsområden i världen som är extra utsatta för klimatförändringar som kan leda till skogsbränder. Bland annat pekas Kanada ut, som bland annat drabbades av skogsbränder i fjol (bilden). Arkivbild
Forskare har identifierat skogsområden i världen som är extra utsatta för klimatförändringar som kan leda till skogsbränder. Bland annat pekas Kanada ut, som bland annat drabbades av skogsbränder i fjol (bilden). ArkivbildFoto: Kayle Neis/The Canadian Press/AP/TT

Stigande temperaturer kan resultera i torka, bränder och insektsangrepp i världens skogar. Nu har ett internationellt forskarlag för första gången någonsin analyserat skogarnas riskfaktorer.

Genom att sammanställa information från olika källor som artiklar, satellitbilder och klimat- och vegetationsmodeller har forskarna lyckats kartlägga skogarnas framtida klimatrisker och sammanställt kartor med så kallade hotspots, det vill säga områden som kommer att vara extra utsatta de kommande 80 åren.

Oviss framtid

Annons

"Skogar i det sydboreala bältet på norra halvklotet, till exempel Kanada och stora delar av Ryssland, kommer att leva farligt. Men även skogar i tropiska Afrika och delar av Amazonas", säger Thomas Pugh, naturgeografiforskare vid Lunds universitet, som är ett av lärosätena bakom den nya studien, i ett pressutskick.

I andra delar av världen är framtiden mer oviss då olika tillvägagångssätt för att bedöma klimatrisker ger olika svar.

Ingen garanti

Forskarna räknar med att världens skogar i allt högre grad kommer att få uppleva ett klimat de inte är vana vid. Även om man tror att de flesta skogarna kommer att anpassa sig till klimatförändringarna finns ingen garanti för att framtidens skogar kommer att lagra lika mycket koldioxid eller erbjuda samma nivåer av biologisk mångfald som i dag.

"Skogarna kommer inte att rädda oss från klimatförändringarna. Det är upp till oss att få ner koldioxidutsläppen. Men det är viktigt att vi fortsätter forska på hur framtidens skogar, och i förlängningen vi människor, kommer att påverkas av ett förändrat klimat", säger Thomas Pugh.

Studien har publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons