Varningen: Anslut inte solel i stickpropp

Energi • Publicerad 28 januari 2023
Intresset för solceller har ökat även bland lägenhetsinnehavare. Arkivbild.
Intresset för solceller har ökat även bland lägenhetsinnehavare. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Elsäkerhetsverket avråder från att använda solcellspaneler som installeras med stickpropp i vanligt eluttag. Risk finns både för brand och för elchock.

Elsäkerhetsverkets varning kommer efter att intresset för solenergi ökat hos boende i lägenheter. På den europeiska marknaden marknadsförs mindre solcellsanläggningar anpassade för exempelvis balkonger, och i Tyskland har över 200 000 anläggningar har installerats de senaste åren, enligt Elsäkerhetsverket.

I Sverige finns ett solcellspaket för anslutning med stickpropp, men detta underkändes förra året av verket och belades med försäljningsförbud.

Den som oroas av höga energikostnader bör i första hand se över sin förbrukning.

"Du kan också föreslå att fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen installerar solceller på byggnadens tak", säger Mikael Carlson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.