Annons

Varningsflagg för brister i skoterutbildningar

Varningsflaggor lyfts nu för oseriösa förarbevisutbildningar för snöskoter. Inför sportlovet uppmanar Transportstyrelsen hugade spekulanter att läsa in sig och tänka sig för.
Fritid • Publicerad 28 januari 2022
Många utbildningar i att ta förarbevis för snöskoter har brister. Arkivbild.
Många utbildningar i att ta förarbevis för snöskoter har brister. Arkivbild.Foto: Ørn E. Borgen/NTB Scanpix/TT

Myndighetens kontroller visar på återkommande brister i utbildningarna. Inte minst går elever ofta miste om viktiga praktiska delar som terrängkörning, vilket ska ingå, skriver Transportstyrelsen.

De som tänker ta förarbevis uppmanas att ta reda på vad utbildningen erbjuder och sedan jämföra mellan olika utbildare.

Annons

"Välj inte den billigaste utbildningen utan den som är så bra som möjligt. Det är alltid bra att jämföra utbildare och se vad man får för pengarna, och att utbildningen innehåller det man ska kunna, enligt kraven", säger Gunnar Holgersson, sektionschef på Transportstyrelsen, enligt ett pressmeddelande.

Vid praktiska delar av utbildningen får det vara högst fyra elever per lärare, men ett av problemen är att det ofta är fler elever i gruppen.

"Det är för många elever per lärare, vilket gör att läraren inte hinner med att hålla koll på dem. Läraren hinner heller inte med att stötta och hjälpa", säger Holgersson.

Andra brister är att eleverna fått göra slutprov innan utbildningen var avslutad, att utbildningstiden varit för kort och att lärare inte uppfyllt kraven.

Fakta: Förarbevis för snöskoter

Vid årsskiftet hade 191 529 personer i Sverige giltigt förarbevis för snöskoter. Det finns i dag 87 utbildare, på 380 platser i landet, med tillstånd att bedriva förarutbildning för snöskoter.

Sedan 2009 krävs förarbevis för att få köra snöskoter eller terränghjuling i Sverige.

Det är tillåtet att köra snöskoter eller terränghjuling med förarbevis från 16 år.

Den som tagit körkort eller traktorkort innan den 1 januari 2000 har rätt att köra snöskoter med det.

I Transportstyrelsens föreskrift TSFS (2009:14) står vad förarutbildningen för snöskoter ska innehålla. Bland annat att undervisningstiden ska vara minst tio timmar, varav minst tre timmar ska vara praktisk körtid.

Källa: Transportstyrelsen

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons