Vd straffas för städares död på kvarn

Publicerad 6 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
En städare klämdes till döds av en robot på en kvarn i Södermanland i fjol. Nu straffas vd:n för företaget. Arkivbild.
En städare klämdes till döds av en robot på en kvarn i Södermanland i fjol. Nu straffas vd:n för företaget. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Vd:n för en kvarn i Södermanland får villkorlig dom och dagsböter på 45 000 kronor för en dödsolycka på företaget i juni fjol. En städare klämdes ihjäl vid en robot, när han skulle grovstäda lokalerna.

Företagets vd har godkänt ett strafföreläggande för arbetsmiljöbrott som innefattar vållande till annans död, skriver Fastighetsfolket. Det innebär att vd:n slipper rättegång.

– Dessutom får den omkomnes pappa ett skadestånd på 45 000 kronor som kommer utöver försäkringsersättningen, säger arbetsmiljöåklagare Stefan Edvardsson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Jönköping till tidningen.

Kvarnen, som bland annat tillverkar djurfoder, får även betala en företagsbot på två miljoner kronor.

Efter olyckan förbjöd Arbetsmiljöverket företaget att använda roboten, och krävde att anställda inte ska kunna vistas inom robotens arbetsyta när den är igång.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.