Vete till vodka styrs om till vården

Svenska alkoholtillverkare försöker nu bidra till att stoppa spridningen av coronaviruset. Lantmännen Reppe följer Absoluts exempel och styr om produktionen så att västgötska bönders vete blir till handsprit i stället för vodka.
Publicerad 25 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Vete från svenska bönder blir nu råvara till den handsprit som vården så väl behöver i coronakrisen. Arkivbild.
Vete från svenska bönder blir nu råvara till den handsprit som vården så väl behöver i coronakrisen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I vanliga fall tillverkar Lantmännen Reppe i Lidköping vodka av svenskodlat vete till den inhemska och amerikanska marknaden. Men i den rådande coronakrisen har företaget anpassat sin tillverkning för att kunna leverera råvara till handsprit.

De första spritleveranserna gick från fabriken på tisdagen. Målet är att leverera 700 000 liter råvara till handsprit och desinfektionsmedel som ska gå till hälso- och sjukvården. Spriten utgör cirka 70 procent av den färdiga handspriten.

– Det räcker till ungefär en miljon liter färdig handsprit, säger Magnus Kagevik, chef för Lantmännen Energi.

Ledig kapacitet

Tillverkningen av råvara till handsprit är precis densamma som när man tillverkar alkohol som ska drickas, så Lantmännen Reppe har inte behövt göra några förändringar i produktionen. Inte heller har man behövt dra ner på produktionen av vodka.

– Nu under våren har vi en viss kapacitet ledig och kan allokera en viss volym till applikationen handsprit.

Spriten tillverkas av vete från svenska bönder och där råder ingen brist.

– Det har vi gott om, för vi hade en bra skörd förra året. Även vid en normalskörd är Sverige nettoexportörer av vete. Det visar värdet av inhemsk produktion så att vi kan försörja oss i en krissituation, säger Magnus Kagevik.

Snabb dispens

För att få tillstånd att leverera råvara till handspritstillverkning krävdes ett godkännande från Kemikalieinspektionen. Processen för att få det tillståndet har enligt Magnus Kagevik varit förvånansvärt snabb och ett antal tillverkare har nu fått dispens fram till den 31 juni för att kunna leverera råvara till handsprit.

– Kemikalieinspektionen ska ha en stor eloge. De agerade väldigt snabbt.

Beatrice Nordensson/TT

Fakta: Handsprit

Fakta: Handsprit

Handsprit är ett alkoholbaserat desinfektionsmedel som kan användas för att reducera risken för spridning av sjukdomsframkallande mikroorganismer mellan personers händer.

Vätskan kan bestå av etylakohol utspädd med vatten till 70–75 volymprocent samt denatureringsmedel.

Handsprit innehåller ofta en mindre mängd glycerol för att motverka att huden torkar ut.

Vissa handspritprodukter innehåller tillsatser som ger en geléaktig konsistens.

Källa: ne.se

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.