”Vi hade säkert en himla tur”

Kultur och Nöje Gunnar Wetterberg och Parisa Amiri är årets mästare i På Spåret.
Publicerad 22 februari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Med ett rejält ryck i dressinens nödbroms på åtta poäng och Lima som rätt svar satte Gunnar Wetterberg och Parisa Amiri direkt tonen för finalen av På Spåret, där de mötte Eric Ericson och Kjell Wilhelmsen.

Även om skådespelarduon var aningen snabbare på andra resmålet Boden kändes segern aldrig hotad och efter en sejour i Barcelona kunde debutanterna ta emot publikens jubel, och varsin På Spåret-pokal i form av en jordglob efter att ha vunnit med 37-30.

Segern innebär också att Gunnar Wetterberg kan räcka lång näsa åt en av sina bröder.

– Han hade en prognos att vi skulle åka ut ganska snabbt för han sa att ”du har specialkunskaper på många områden men det räcker inte i bredd”. Jag är mycket nöjd med att han fick fel, säger Gunnar Wetterberg och skrattar.

Inför tävlingen var han själv inte heller säker på hur det skulle gå.

– Jag tror att Parisa var mer optimistisk än jag. Jag hade kollat upp hur mycket poäng de fått som hade minst och tänkte att det ska vi klara i alla fall.

Gunnar Wetterberg beskriver sig själv och Parisa Amiri som en perfekt kombination och hyllar sin lagkamrat.

– Parisa är oerhört duktig och hon kan väldigt mycket som jag inte har en aning om. Det som möjligen var haken är en del av 80-90-talens populärkultur för då hade jag slutat lyssna och hon var inte född. Vi hade säkert en himla tur, också, för vi råkade aldrig ut för att det blev noll och det kunde det mycket väl blivit.

Tur eller kunskap?

– Det är nog en rejäl gnutta tur att det blev rätt frågor. Jag har sett några av de andra matcherna den här säsongen och då har jag tänkt att det var en himla tur att jag inte var med i den. Sen har nästa tanke varit att Parisa hade nog klarat det, haha.

Vilket var säsongens svåraste resmål?

– Stockholm och Boden. Båda två hade jättesvåra ledtrådar och Boden är kanske skämmigast för de hade ledtrådar ur Karl-Bertil Jonssons julafton och det borde man ha kommit på tidigare. Men det stod liksom stilla. Höganäs gick däremot bra, så det handlar väl om att de ska hålla sig i rätt ände av landet.

Du skriver omtyckta böcker, är expert i Fråga Lund, väldigt uppskattad som föredragshållare och har nu som debutant gått direkt och vunnit På Spåret. Finns det något du är dålig på?

– Oh, det är säkert jättemycket. Jag är rätt fumlig och jag har en bror som är jätteduktig på bilar och hus, en annan bror som är jätteduktig på datorer så jag är alltid lite avundsjuk på dem för allt de kan. Det handlar väl väldigt mycket om att hålla sig till sådant man tror att man behärskar och inte ge sig ut på dumheter, säger Gunnar Wetterberg.

– Jag kommer aldrig att ställa upp i Let’s Dance, lägger han till ett skratt.

Och Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg - kommer vi att få se det laget igen i På Spåret?

– Det får du fråga de som arrangerar, och Parisa.

Men du skulle kunna tänka dig att ställa upp igen?

– Jag vet inte riktigt. Det kan ju inte bli bättre än det här. Jag var lite skeptisk innan, men det var jätteroligt. I synnerhet som varje match gick bättre än vi trodde att det skulle.

Att programmet är ett av SVT:s mest populära och ses av en stor publik har han märkt av.

– Ja, det är tydligt. Det är fler okända människor som kommer fram och alla säger snälla saker. Jag åkte pendeltåg med äldsta barnbarnet nyligen och efteråt sa hon, ”farfar, vad de stirrade på dig”!

Känner du dig lite som en rockstjärna nu då?

– Nej, absolut inte, skrattar Gunnar Wetterberg. Det kommer jag aldrig att bli.

bild 1/3
Gunnar Wetterberg och Parisa Amiri. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT
Gunnar Wetterberg och Parisa Amiri i finalomgången av På spåret. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT
I finalen av På Spåret säsongen 2018-2019 tävlade Eric Ericson och Kjell Wilhelmsen mot Gunnar Wetterberg och Parisa Amiri. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT
Gunnar Wetterberg och Parisa Amiri. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT
Gunnar Wetterberg och Parisa Amiri i finalomgången av På spåret. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.