"Viktstigmatiseringen är utbredd"
När en tjock människa söker hjälp i vården är det vanligt att allt från vaxproppar till fotvårtor kopplas till vikten.
"Gå ner i vikt så blir det bra" är ofta svaret man får oavsett vad man söker för. Amerikanska medier skrev nyligen om det faktum att feta personer ofta nekas att donera sina organ på grund av vikten och en studie på Island visar att överviktiga barn oftare väljs bort som lekkamrater av andra barn.
Även på arbetsmarknaden väljs överviktiga bort. En svenskt rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) visar att kraftigt överviktiga har cirka 80 procentenheters lägre sannolikhet att bli erbjudna arbete jämfört med normalviktiga. Listan kan göras lång.
Vad är det som gör att vi inte skulle drömma om att diskriminera någon utifrån kön, nationalitet eller handikapp, medan överviktiga ofta ses ner på?
Skylla sig själv
– Vi har i dag snäva kroppsideal där att vara smal kopplas till hälsa, säger Carolina Lunde, lektor och docent i psykologi vid Göteborgs universitet och medförfattare till boken ”Projekt perfekt: Om utseendekultur och kroppsuppfattning”.
Är man tjock är den gängse synen den motsatta:
– Det finns en stark idé om att överviktiga är personligen ansvariga för sin fetma och att man får skylla sig själv. Övervikten kopplas till dålig karaktär och att man har tappat kontrollen. Det bidrar till stigmatiseringen, säger Carolina Lunde.
Hon berättar att attityderna till övervikt även spridit sig till länder där idealkroppen tidigare varit mer fyllig.
"Problematiskt"
Särskilt tydligt blir det på sociala medier där tjocka personer som lägger upp bilder på sig själva kan få höra att de uppmuntrar till fetma.
– Den negativa synen på övervikt är så internaliserad att vi inte längre förstår att en tjock kropp kan vara hälsosam. Det hänger helt enkelt inte ihop.
På sociala medier blir det lättare att kritisera och kommentera kroppar eftersom man kan vara anonym.
– Där säger man sådant som man passar sig för att säga i det dagliga livet, säger Carolina Lunde.
Hon menar att den utbredda viktstigmatiseringen är problematisk av flera skäl.
– Bland annat kan det leda till att man undviker att söka vård och hjälp. Det är allvarligt.