Annons

Vill återuppta murbygge mot Mexiko

USA:s regering lägger tillbaka de pengar som Donald Trump ville lägga på en "mur" mot Mexiko i de budgethål som uppstod.
Men bygget kan ändå återupptas om Texas guvernör får som han vill.
Publicerad 12 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Migranter vid en lucka i metallbarriär längs med gränsen mellan USA och Mexiko, den 10 juni.
Migranter vid en lucka i metallbarriär längs med gränsen mellan USA och Mexiko, den 10 juni.Foto: Eugene Garcia/AP/TT

Bygget av en barriär, som med politiskt laddad symbolik beskrivits som en mur, stoppades vid maktskiftet i januari. Enligt Vita huset återförs nu mer än motsvarande 16 miljarder kronor till 66 olika projekt i flera delstater, territorier och länder.

När kongressen sade nej till att finansiera den tidigare presidenten Trumps byggplaner åberopade han särskilda nödregler som lät honom använda militära anslag till helt andra ändamål. Det är dessa pengar som nu förs tillbaka.

Annons

I Texas, den delstat som har längst gräns mot Mexiko, står styret dock på sig. Delstatens republikanske guvernör Greg Abbott – som nyligen fick Donald Trumps stöd inför nästa års val – säger att det nästa vecka kommer att läggas fram en plan för ett fortsatt bygge i delstatlig regi.

Antalet migranter som försöker korsa gränsen illegalt har växt och Greg Abbott har tagit täten bland president Joe Bidens kritiker. Det är dock tveksamt hur stora möjligheterna att fortsätta bygga är, då mycket av marken längs gränsen ägs privat eller federalt.

Trump-regeringen sade vid sin sorti att den hållit sitt löfte genom att påbörja bygget av det som kallats en mur. Då sades det ha byggts en drygt 60 mil lång sådan, men där fanns sedan innan barriärer och stängsel och en stor del av arbetet har handlat om att förstärka dessa.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons