Vill ge andra chans till de som har skärpt sig

Broby I nuläget finns det ett fåtal träningslägenheter i Östra Göinge och Stefan Nilsson berättar att det är vanligt att kommuner tillhandahåller den typen av bostad.
Publicerad 11 januari 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

I nuläget finns det ett fåtal träningslägenheter i Östra Göinge och Stefan Nilsson berättar att det är vanligt att kommuner tillhandahåller den typen av bostad.– Alla förtjänar en andra chans och det här är en möjlighet för de som är "på väg tillbaka". Det handlar om människor som man varken kan säga ja eller nej till. Det kan vara före detta missbrukare eller andra som inte har skött sig men som nu har kommit upp på fötter.

Det är i samarbete med socialtjänsten som Bostads AB Klockaren vill tillhandahålla träningslägenheterna. För de som flyttar in blir det strikta regler att följa. Klarar de sex månader utan anmärkning kan de ha chans att få en vanlig lägenhet. Det finns dock ett ett par villkor för att Bostads AB Klockaren ska gå med på upplägget.– Det måste bland annat finnas ett vettigt kontrollprogram där de boende kontrolleras med jämna mellanrum.

Hur många träningslägenheter det skulle kunna bli vet inte Stefan Nilsson ännu.– Men i kommuner i ungefär samma storlek brukar det finnas mellan 15 och 25 stycken. Träningslägenheterna är aktuella för personer som redan har haft sin adress i Östra Göinge och hamnat på någon institution. De nya reglerna på bostadsbolaget innebär nämligen att personer som lever på ekonomiskt bistånd inte kan flytta till kommunen längre. De personerna som redan bor i kommunen och får ekonomiskt bistånd har dock rätt att söka lägenhet i Östra Göinge.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.