Vill ta upp delar av den gamla tåglinjen igen

Markaryd De vill ha tågtrafik på den gamla järnvägen mellan Markaryd, Ljungby och Värnamo tas upp, och man tänker söka stöd av infrastrukturminister Åsa Torstensson.
Publicerad 14 januari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

De vill ha tågtrafik på den gamla järnvägen mellan Markaryd, Ljungby och Värnamo tas upp, och man tänker söka stöd av infrastrukturminister Åsa Torstensson. Gruppen hänvisar till mycket positiva resultat där lokaltrafik åter startats upp efter att ha varit nedlagt. Gruppen tror heller inte att det blir någon Europabana inom snar framtid, varför de vill satsa på något som kan komma snabbare. Och med i gruppen finns många lokala politiker, men kommunalrådet Carina Bengtsson och kommunledningen är tveksamma. – Vi tror mycket på en järnväg och vi vill gärna ha en järnväg. Men vi vill inte ha en som går genom Ljungby stad. Med de tåg och den moderna teknik som finns så tror vi inte att vi kan få pengar för att rusta upp en gammal järnväg. Så mycket pengar finns inte i Sveriges land så att man kan satsa på en järnväg både inne Ljungby stad och en utanför, säger Carina Bengtsson till Radio Kronoberg. Inom Markaryds kommun gäller dock andra förutsättningar än när banan lades ned. Dels ligger den gala banvallen inom Södra Timbers industriområde, och det har antagits en detaljplan för Lake Lagan Golf Resort – som stänger av ett mycket stort del. Dock kan den bana som man nu tänker sig, lätt kopplas till den eventuellt kommande Pågatågstrafiken till Markaryd.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.