Annons

Villapriserna oförändrade i augusti

Priserna på villor var oförändrade i augusti. Samtidigt sjönk priserna på bostadsrätter, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.
– Vi ser en återhämtning på marknaden, med en del sidledsrörelser, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.
Ekonomi • Publicerad 8 september 2023
Prisutvecklingen på villor var oförändrad i augusti, enligt Svensk Mäklarstatistik. Arkivbild.
Prisutvecklingen på villor var oförändrad i augusti, enligt Svensk Mäklarstatistik. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Prisutveckling den senaste månaden i procent.
Prisutveckling den senaste månaden i procent.Foto: Johan Hallnäs

Enligt de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik var villapriset i landet oförändrat i augusti jämfört med juli.

I storstadsområdena skiftade prisutvecklingen på villor. I Storstockholm steg priserna med 1 procent medan de gick ned 1 procent i Stormalmö. I Storgöteborg var priserna oförändrade.

Annons

– För hela riket har vi inte sett några minussiffror hittills i år. Vi har haft en uppgång sedan mars, säger Hans Flink, Svensk Mäklarstatistiks affärsutvecklingschef.

"Rekyl nedåt"

Bostadsrättspriserna minskade med 1 procent i riket under samma period. Prisnedgång på 1 procent noterades i Storgöteborg och i Storstockholm.

– Vi har en rekyl nedåt för bostadsrätter andra månaden i rad. Det är vanligt under sommarmånaderna att de dyraste bostadsrätterna inte säljs, säger Hans Flink.

Han lyfter fram att priserna på bostadsrätter låg på plus från februari till maj.

De tydligaste förklaringarna bakom prisutvecklingen är att Sverige har en behovsdriven bostadsmarknad, enligt Hans Flink.

– Det är viktigt att komma ihåg att i Sverige flyttar man oftast för reella behov: för att man blir för trångbodd, byter arbetsort eller skiljer sig, exempelvis, säger han.

– I andra länder finns det många som köper lägenheter för att hyra ut. En bostadsrätt här köper du för att bo i. Det behovet finns oavsett konjunkturläge.

Vågskvalp snarare än tsunami

Hans Flink bedömer att den nuvarande utvecklingen håller i sig även i höst.

– Det troliga är att det fortsätter att vara som nu, i sidledsrörelser, lite plus, lite minus, som vågskvalp, snarare än en tsunami.

Under sommarmånaderna juni-augusti såldes 22 100 bostadsrätter och 13 000 villor, vilket är 7 procent färre än samma period förra året.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons