Virusreglerna skärps i Frankrike

Frankrike skärper förhållningsreglerna som satts in för att bekämpa coronavirusets framfart.
Publicerad 24 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Frankrikes premiärminister Édouard Philippe ger besked om mer och tuffare förhållningsregler för att bekämpa coronaviruset. Arkivbild.
Frankrikes premiärminister Édouard Philippe ger besked om mer och tuffare förhållningsregler för att bekämpa coronaviruset. Arkivbild.Foto: Francois Mori

Det innebär att fransmännen endast tillåts motionera en och en – eller tillsammans med sina barn – högst en timme om dagen. Dessutom får de inte ta sig längre än en kilometer från sin bostad.

Utomhusmarknader förbjuds också.

– Många medborgare vill att normaliteten ska återvända, men det kommer inte att hända den närmaste tiden, säger premiärminister Édouard Philippe till fransk tv.

– Vi tror att de åtgärder vi vidtagit och som vi kommer att skärpa ytterligare, kan gälla i flera veckor.

Frankrike rapporterade ytterligare 186 döda till följd av coronaviruset på måndagen vilket gör att den totala siffran över avlidna är 860. Sammanlagt 19 856 fall av smittade har registrerats, men den verkliga siffran bedöms vara betydligt högre.

Tidigare under måndagen kom beskedet att vårdanställda i Frankrike får resa gratis med tåg.

Beskedet kommer efter att sjukhus i Paris uppmanat människor med vårdutbildning att komma och hjälpa till i kampen mot coronavirusets spridning.

En patient kommer till ett sjukhus i Paris. Arkivbild.
En patient kommer till ett sjukhus i Paris. Arkivbild.Foto: Thibault Camus/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.