Annons

Wagner: Låt Kadyrov ta över Bachmutpositionerna

Wagner-ledaren Jevgenij Prigozjin ber Moskva överlåta de ryska positionerna i det omstridda Bachmut till Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov.
Ukraina • Publicerad 6 maj 2023
Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. Arkivbild.Foto: Mikhail Metzel/Sputnik/AP/TT

"Jag ber er att utfärda en stridsorder före klockan 00 den 10 maj angående överföringen av positionerna för Wagners paramilitära enheter i Bachmut och dess periferi, till enheterna i Achmatbataljonen", skriver Prigozjin i ett brev till ryske försvarsministern Sergej Sjojgu.

Achmatbataljonen refererar till de tjetjenska stridsförbanden under ledning av Kadyrov, som har styrt Tjetjenien i drygt 15 år.

Annons

Kadyrov skrev i fredags på Telegram att hans soldater är "beredda att avancera i och ockupera staden".

Samtidigt berömde han Wagner-gruppen och sade att de båda styrkorna har kämpat sida vid sida i de "svåraste" striderna i Popasna, Lysytjansk och Sievjerodonetsk.

Prigozjin ska ha tackat Kadyrov för hans erbjudande i ett meddelande på lördagen och sade att de tjetjeniska styrkorna "utan tvekan" skulle erövra Bachmut.

Prigozjin ställde i veckan ultimatum till den ryska ledningen: Wagner-styrkorna lämnar Bachmut om man inte får mer resurser. Han anklagar Rysslands försvarsdepartement för att endast ha levererat drygt 30 procent av den nödvändiga ammunitionen sedan i höstas.

Wagner-styrkorna strider parallellt med Rysslands vanliga militär i Ukraina och Prigozjins legosoldater leder striden om Bachmut.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons