Wagner: Låt Kadyrov ta över Bachmutpositionerna

Wagner-ledaren Jevgenij Prigozjin ber Moskva överlåta de ryska positionerna i det omstridda Bachmut till Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov.
Ukraina • Publicerad 6 maj 2023
Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. Arkivbild.
Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. Arkivbild.Foto: Mikhail Metzel/Sputnik/AP/TT

"Jag ber er att utfärda en stridsorder före klockan 00 den 10 maj angående överföringen av positionerna för Wagners paramilitära enheter i Bachmut och dess periferi, till enheterna i Achmatbataljonen", skriver Prigozjin i ett brev till ryske försvarsministern Sergej Sjojgu.

Achmatbataljonen refererar till de tjetjenska stridsförbanden under ledning av Kadyrov, som har styrt Tjetjenien i drygt 15 år.

Kadyrov skrev i fredags på Telegram att hans soldater är "beredda att avancera i och ockupera staden".

Samtidigt berömde han Wagner-gruppen och sade att de båda styrkorna har kämpat sida vid sida i de "svåraste" striderna i Popasna, Lysytjansk och Sievjerodonetsk.

Prigozjin ska ha tackat Kadyrov för hans erbjudande i ett meddelande på lördagen och sade att de tjetjeniska styrkorna "utan tvekan" skulle erövra Bachmut.

Prigozjin ställde i veckan ultimatum till den ryska ledningen: Wagner-styrkorna lämnar Bachmut om man inte får mer resurser. Han anklagar Rysslands försvarsdepartement för att endast ha levererat drygt 30 procent av den nödvändiga ammunitionen sedan i höstas.

Wagner-styrkorna strider parallellt med Rysslands vanliga militär i Ukraina och Prigozjins legosoldater leder striden om Bachmut.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.