Wanås satsar på eget kött

KNISLINGE Samarbetar med Skånska vilt: ”Vi erbjuder spårbarhet på individnivå”.
Publicerad 4 mars 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Baltzar Wachtmeiser
Baltzar Wachtmeiser

Ekologiskt, närproducerat och miljövänligt har länge varit ledord för Wanås gods Kravcertifierade verksamhet. Och ledorden genomsyrar den nya satsningen på kött. Korna som i det rymliga stallet och på de egna betesmarkerna har en dräglig tillvaro under sin livstid ska när de slaktas bli kött av god kvalitet – och det ska inte finnas några frågetecken kring köttets ursprung.För att genomföra detta har Baltzar Wachtmeister inlett ett samarbete med Pär-Ola Andersson på Skånska vilt i Sjunkaröd utanför Vinslöv och gemensamt levererar de nu kött till ett tiotal butiker i Östra Göinge, Kristianstad och Hässleholm.

Tanken är att man kan producera lika bra kött från mjölkkor som levt ett långt liv som från rena köttraser. För att köttet ska bli så bra som möjligt har slaktaren Pär-Ola Andersson full koll på varje ko som levereras till honom. På så sätt vet han hur han ska hantera varje enskilt djur för att resultatet ska bli optimalt.– Det här är kött som vi sätter vårt varumärke på och som vi är stolta över, säger Wachtmeister.

Pär-Ola Andersson har i 25 år jobbat med vilt och nu får han möjligheten att utöka verksamheten och arbeta med tamboskap.– Hösten är ju hektisk när man hanterar vilt, men det är mindre på våren och sommaren. Nu får vi en jämnare produktion över hela året och det här är stort för mig. Vi får anställa fler och totalt är vi nu 18 anställda. Wanås verksamhet stämmer bra överens med mitt tankesätt. Djuren ska ha det bra och vi erbjuder alltså spårbarhet på individnivå, säger Andersson.– Konsumenter i dag vill veta var djuret kommer i från och de vill veta att djuret har haft det bra.Wanås har tidigare levererat tio-tolv kor till grossister varje år och de har blivit så kallat ”Stockholmskött” som har serverats på exklusiva restauranger i Stockholm. – Men varför nöja sig med Stockholmsköttet på ett fåtal krogar? Eftersom vi lägger ner tid och kraft på att ta väl hand om våra kor så känns det jättebra att nu kunna erbjuda Wanås kött i handeln, säger Wachtmeister.

Det moderna kostallet är rymligt och – som Pär-Ola Andersson påpekar – stressfritt.– Hör du? Så tysta och lugna djuren är, säger han.– Ett bra foder utgör givetvis den viktigaste näringskällan. Friskt vatten är så klart också viktigt. Och så är det viktigt med luft, säger stallchefen Anders Bergkvist.– De mår bättre i ett luftigt, rymligt stall med högt i tak.Att korna inte behöver resa långt för att slaktas lyfter Wachtmeister, Andersson och Bergkvist fram som ett stort plus.– De ska bara åka härifrån till Vinslöv, det tar väl bara en kvart. Det är extremt korta transporter, konstaterar Bergkvist.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.