WaterHill drar igång rockfesten

Kultur och Nöje Det är bara ett år sedan sångaren och gitarristen Fredrik Nilsson började skriva låtar till bandet. Första, och hittills enda, spelningen gjordes i december. I dag har WaterHill äran att kickstarta årets Helgeåfestival.
Publicerad 4 juli 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
WaterHill, som består av Fredrik Nilsson, John Söbom, Richard Denckert (längst fram), Jonny Persson och Jimmy Månsson är först ut. Foto: Pernilla Ekdahl
WaterHill, som består av Fredrik Nilsson, John Söbom, Richard Denckert (längst fram), Jonny Persson och Jimmy Månsson är först ut. Foto: Pernilla Ekdahl

Det har gått snabbt för WaterHill, men så består bandet också av ett gäng rutinerade musiker som spelat i mängder av band och olika konstellationer i Göingebygden genom åren.

Ett par av dem har också spelat på Helgeåfestivalen förut, och Jimmy Månsson var faktiskt med och drog igång den för fjorton år sedan medan han fortfarande var engagerad i Knislinge hårdrocksförening, föregångare till kulturföreningen F-yra som numera står som arrangör för det hela.

Grunden till det WaterHill som intar scenen i dag lades för ungefär ett år sedan när Fredrik Nilsson kom in i en kreativ period och började skriva låtar till bandet.

– Vi hann knappt med, han bara spottade ur sig låtar, säger Jimmy Månsson och skrattar.

Den typiska processen, som bandet beskriver det, är att Fredrik Nilsson tar med sig sina låtar till bandets replokal och studio, i ett ombyggt hönshus hemma hos gitarristen Richard Denckert i Vanneberga utanför Vinslöv.

Tack vare att medlemmarna har olika influenser och musiksmak, om än med 70-talsrock som gemensam nämnare, formas de sedan om till ett WaterHillsound. Och låtskrivaren har fått vänja sig vid brutal uppriktighet – tonen i bandet är rå men hjärtlig.

– Han kom med en tråkig ballad en gång, som jag sågade direkt, men sen kunde Jimmy hotta upp den, förklarar Richard Denckert hur det kan gå till.

– Jag är ju en jävligt hårt slående hårdrockstrummis, fyller Jimmy Månsson i som förklaring.

Sedan ett tag tillbaka finns demos till ett gäng låtar från deras kommande album ute på Spotify för den som vill ha en försmak. Och klockan 17 idag kan man höra bandet spela live.

– Det känns lite småpirrigt. Nu hoppas vi bara på schyst väder och att folk kommer ut ur stugorna, säger Jimmy Månsson.

– Jag tänkte ta med mig 10 000 kronor och skrika, ”det är gratis i baren för alla som kommer och lyssnar”, skämtar Richard Denckert.

Den som får mersmak på WaterHill får en ny chans den 23 augusti – då spelar bandet nämligen på Stadsfesten i Hässleholm.

Fakta:

Dagens spelschema på Helgeåfestivalen:

Kl 15: Området öppnas.

Kl 17: WaterHill

Kl 18: Släkkten

Kl 19: Smen’s Baglomma

Kl 20: Björn Rosenström

Kl 21: Dead by April

Kl 22: Dee Snider

Kl 23.45: Lillasyster

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.