Webb-tv: Gryningspyromanen om brandnatten

Skåne/Kristianstad Följ journalisten André Jönssons direktrapportering från rättegången här: <a href=\"http://www.
Publicerad 15 mars 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Efter att ytterligare tre poliser rätt snabbt hade hörts om sina observationer brandkvällen – bland annat om vädret – så tog en av de två rökdykare som var först upp på vinden plats på vittnesbänken.Han vittnade om en kraftig brand, väldigt nära att övertända.– Vi bröt upp andra dörren och möttes av mycket tjock rök och kraftig värme. Det var bara lite sikt nere på golvet där vi hamnade. Det var så varmt att vi inte kunde stå upprätta. Vi fick krypa på golvet, berättade brandmannen, som har jobbat i yrket i 30 år.Han berättade att det var så varmt på vinden att de bara kunde krypa en liten bit in, innan de tvingades vända och be kollegorna ute bryta upp taket – enkelt uttryckt för att en del av värmen ska gå ut.

– Min kollega försökte släcka lite, men det gick inte eftersom det var så varmt där inne. Det blossade bara upp igen.Åklagaren frågade hur varmt han uppskattade att det var.– Men den erfarenhet skulle jag tippa på uppåt 600-700 grader. Även nere vid golvet.Han var den som hittade den i målet viktiga ullmattan nära en av brandhärdarna. Den mattan fanns det spår i tusental av på gryningspyromanens kläder.

– Den låg längs med ena väggen, i nord-sydlig riktning, sade brandmannen.Även hans kollega ska förhöras så småningom, sedan gryningspyromanens advokat Matts Johnsson velat ställa frågor kring uppgifter kollegan lämnat i förhör.Innan brandmannen lämnade vittnesbåset svarade han på en fråga från hyresgästernas målsägandebiträde Rolf Svensson om branden kunde varit farlig för de boende. – Det var en farlig situation, upplevde jag. Alla bränder har varit små från början. Om inte vi hade kommit i tid hade det kunnat övertända. Då utvecklas branden katastrofalt.Under eftermiddagens korta session ska två ur personalen på Frälsningsarmén höras om de har sett den 47-årige gryningspyromanen prova en ulljacka – han hävdar nämligen att det är därifrån han fått de ullfiber som åklagaren hävdar kommer från mattan vid brandplatsen.

Fredrik Thunberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.