Annons

WHO godkänner vaccin från Sinovac

Världshälsoorganisationen (WHO) godkänner det kinesiska covid-vaccinet från bolaget Sinovac för så kallad nödanvändning.
Publicerad 1 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Injektion med vaccin från kinesiska Sinovac i Thailand.
Injektion med vaccin från kinesiska Sinovac i Thailand.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

I ett uttalande skriver WHO att vaccinet uppfyller krav på säkerhet, effektivitet och säker tillverkning. Vaccinet, med formella beteckningen Sinovac-Coronavac används redan idag som coronavaccin i flera länder.

Tidigare har WHO godkänt ett kinesiskt vaccin från bolaget Sinopharm för nödbruk under coronapandemin.

Annons

Godkännandet innebär att det kinesiska vaccinet kan ingå i internationella vaccinprogram i länder som har brist på tillgång på vaccin.

WHO:s beslut är extra viktigt för en rad länder som inte har egen, fullständig utvärdering av läkemedel. Vaccinet kan därmed också användas i det globala vaccinprogrammet Covax, vars mål är att nå ut med vaccinering till fattigare länder och till befolkningsgrupper som har svårt att få tillgång till vaccin.

– Världen behöver desperat fler vaccin mot covid-19, för att kunna komma åt den enorma ojämlikhet (i tillgången på vaccin) som råder globalt, säger Mariangela Simao på WHO.

– Vi uppmanar tillverkare att delta i Covax verksamhet, och att de delar sin kunskap och data och bidrar till att få pandemin under kontroll.

Enligt WHO:s riktlinjer kan vuxna över 18 år få vaccinet från Sinovac, med två doser som ges med 2–4 veckors mellanrum. Studier av vaccinet har visat att det skyddar mot allvarligt insjuknande av covid-19 och därmed sjukhusvistelse.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons