WHO varnar för moraliskt vaccinmisslyckande

Publicerad 18 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef för Världshälsoorganisationen WHO. Arkivbild.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef för Världshälsoorganisationen WHO. Arkivbild.Foto: Salvatore di Nolfi/AP/TT

Världen står på randen till ett "katastrofalt moraliskt misslyckande" om rika länder lägger beslag på covidvaccin medan de fattigaste lider. Det menar Tedros Adhanom Ghebreyesus som är chef för Världshälsoorganisationen WHO.

Han fördömer de rikaste ländernas självcentrerade attityd men ger också vaccinföretag en känga för att de jagar myndighetsgodkännanden i rika länder snarare än att lämna in sina uppgifter till WHO så att vaccinet skulle kunna få grönt ljus globalt.

Enligt WHO-chefen har 39 miljoner doser covidvaccin hittills distribuerats i minst 49 höginkomstländer. Samtidigt har bara 25 doser distribuerats i ett av världens låginkomstländer.

– Inte 25 miljoner, inte 25 000, utan bara 25, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett tal i Genève inför ett WHO-styrelsemöte.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.