Wiktoria och Jon Henrik till final

Kultur och Nöje Wiktoria och Jon Henrik Fjällgren med Aninia går till final. Storfavoriten Loreen får en andra chans.
Publicerad 25 februari 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia och Wiktoria går vidare till final efter lördagens fjärde deltävling i Melodifestivalen i Skellefteå Kraft Arena.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia och Wiktoria går vidare till final efter lördagens fjärde deltävling i Melodifestivalen i Skellefteå Kraft Arena. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Wiktoria medverkade i Mellon förra året och gick även då direkt till final i deltävlingen från Malmö. Hon slutade på en fjärdeplats med Save me. Hon var synbart rörd när det stod klart att hon gått till final.

Jon Henrik Fjällgren kom tvåa i Melodifestivalen 2015 med låten Jag är fri efter Måns Zelmerlöw med Heroes. Även han var tagen av nervositet under omröstningen.

Men ett par omröstningar som gjordes efter genrepet i Skellefteå i fredags visade att favoritskapet inte var helt säkert. Melodifestivalklubben frågade 700 personer som sett genrepet i och där blev Loreen trea. Lokaltidningen Norran frågade 250 personer från genrepet och då blev Loreen bara fyra.

Själv har Loreen sagt att hon var osäker på om hennes låt skulle gå hem hos publiken eftersom den har en annan energi än en vanlig Melodifestivallåt, men att hon ville vara med även om hon skulle ”åka ut med huvudet före” eftersom hennes budskap var så viktigt. I hennes scennummer fick man bland annat se scenbilder inspirerade av franska revolutionen och med anspelningar på kvinnan i Växjö som använde handväskan som ett vapen mot nazisterna.

Nästa vecka får Loreen en ny chans.

Veckans tävlande låtar har varit tillgängliga tidigare än vanligt. Redan tidigt på lördagen gick det att lyssna på alla bidrag i sin helhet på SVT:s hemsida. Egentligen skulle de inte släppts förrän den 26 februari, men eftersom Warner Musics bidrag i tävlingen publicerades tidigare under dagen bestämde SVT att släppa alla bidrag fria. Missödet berodde på tidsskillnaden mellan olika kontinenter. Låtarna släpptes när Australien passerade midnatt via Itunes.

Det var färre röster under den här sista deltävlingen än tidigare veckor. Totalt räknade man in 4 951 648 röster.

Fakta:

Till final

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.