Xi: Kina och Taiwan kommer att återförenas

Taiwan kommer att införlivas i Kina, upprepar Kinas högste ledare Xi Jinping i ett tal, dock utan att direkt nämna militärt våld som medel för att nå målet.
Taiwans president svarar med att man ska försvara sin självständighet och demokrati.
Publicerad 9 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Kinas ledare Xi Jinping.
Kinas ledare Xi Jinping.Foto: Andy Wong/AP/TT

De senaste veckorna har de militära spänningarna mellan Kina och Taiwan vuxit, då Pekingregimen skickat upp ett stort antal stridsflyg som flugit igenom önationens luftförsvarszon.

Taiwans försvarsminister beskriver situationen som den mest ansträngda på över 40 år. Han varnar för att Kina redan nu har militär kapacitet att invadera Taiwan, som har USA som sin mäktigaste allierade.

Ska inlemmas

I sitt tal i Folkets stora hall i Peking på 110-årsdagen av Xinhairevolutionen (som satte punkt för den sista kejsardynastin) slår Xi an en något mindre aggressiv ton än i juli i år, då han lovade att "krossa" den taiwanesiska självständighetskampen, men avviker inte från kinesiska Kommunistpartiets linje att önationen ska inlemmas i Kina.

– Ingen bör underskatta det kinesiska folkets fasta beslutsamhet, starka vilja och förmåga att försvara sin nationella suveränitet och territoriella integritet, säger den kinesiske ledaren.

– Den historiska uppgiften att fullborda enandet av fosterlandet måste och kommer definitivt att fullföljas, fortsätter han.

Demokratins frontlinje

Taiwans president Tsai Ing-Wen lovar att försvara öns oberoende utspelet i ett tal som ska hållas på söndagen, men som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Nationaldagstalet innehåller fraser om att Taiwan befinner sig vid fronten i försvaret av demokratin. Presidenten väntas också säga att utmaningarna för Taiwans framtid är komplicerade och allvarliga och av tidigare icke skådat slag.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.